Creatieve berichten over naaien

Zo maak je een gave granny zomerjurk

 Zo maak je een gave granny zomerjurkIn dit blog laat ik zien hoe ik met acht gehaakte granny’s en met vrolijke stof een leuke zomerjurk naai op mijn BERNINA 480 . Vorig jaar op vakantie in Bologna heb ik een ballonjurk met gehaakt topje gezien en dat idee zat nog steeds in mijn hoofd om zelf te gaan maken. In dit blog laat ik je zien hoe het idee uit mijn hoofd werkelijkheid werd. 

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Granny’s voor de zomerjurk haken

Voor deze zomerjurk heb je granny’s nodig. Ik heb in totaal 8 granny’s met haaknaald 5,5 gehaakt. De granny’s heb ik gehaakt op dezelfde manier hoe ik de granny’s heb gehaakt van de Baggy Tas. Dit haakpatroon van de granny’s vind je op mijn blog.  Ik heb de granny’s gehaakt met Amira van Lang Yarns, een heerlijk zachte katoen dat heerlijk draagt in de zomer. Voor de granny’s heb ik deze 7 kleuren gebruikt: bordeaux rood nr 66, licht groen nr. 92, cognac nr. 15, groen nr. 93, olijfgroen nr. 97, roze nr. 19, knalgeel nr. 13. Ik had eerst 8 kleuren maar daardoor werden de granny’s te groot dus de achtste kleur, de taupe, heb ik geschrapt.Zo maak je een gave granny zomerjurk

De granny’s 

Ik heb 4 granny’s gehaakt in de volgorde:

 1. lichtgroen
 2. cognac
 3. groen
 4. olijfgroen
 5. bordeaux rood
 6. roze
 7. knalgeel

en ik heb 4 granny’s gehaakt in de volgorde:

 1. geel
 2. roze
 3. groen
 4. olijfgroen
 5. bordeaux rood
 6. cognac
 7. lichtgroen

Granny’s aan elkaar naaien

De granny’s heb ik met de hand aan elkaar genaaid. Zie de bovenstaande foto hoe ik dat heb gedaan. Daarna heb ik de eerste en de laatste granny aan elkaar genaaid en zo ontstond het topje van de zomerjurk. Met groen heb ik de bovenkant afgewerkt met vasten en daarbij heb ik meteen met 25 lossen en met 1 toer van 25 vasten de schouderbandjes van de ene naar de andere kant gehaakt.

combinatie van naaien en haken voor een zomerjurk De granny zomerjurk

Nu het gehaakte topje met granny’s af was, ben ik verder gegaan met de jurk. Ik heb het topje na geknipt op 2 verschillende soorten stoffen.

Een tricot stof met madeliefjes en een gebleekt katoen. Van deze 2 topjes heb ik beide zijkanten vastgenaaid. Daarna heb ik de bovenkanten aan elkaar genaaid. Ik heb de punten ingeknipt en het topje gedraaid. 

Toen heb ik een binnenjurk genaaid voor het ballon effect maar al snel werd me duidelijk dat deze jurk dan best zwaar zou worden en dat is niet fijn voor de zomer. Dus het ballon idee heb ik laten varen.

Zo maak je een gave granny zomerjurk

De jurk

De jurk heb ik uit het madeliefjesstof geknipt. Ik heb gewoon de hele breedte van de stof aangehouden en de ene naad die er dan is dichtgenaaid. De jurk heb ik verdeeld over de bovenkant van de genaaid top en vast genaaid. 

Passen van de granny zomerjurk

Nadat de bovenkant en de onderkant van de jurk aan elkaar zaten, heb ik de gehaakte top en de genaaide top aan elkaar vast genaaid. Het paste perfect en zat prima. Nu kon ik de jurk goed passen voor de lengte. De jurk was zoals ik verwachtte, veel te lang en werd een beetje oubollig dus ik heb een flink stuk afgeknipt en toen de zoom in genaaid.Zo maak je een gave granny zomerjurk

De franjes van de granny jurk

Je kunt de jurk ook prima zonder franjes dragen maar ik houd nu eenmaal van franjes dus ik heb van de 7 kleuren van de granny’s de franjes aan de top vast gemaakt. Ik heb iedere tweede stokje een franje gegeven want iedere stokje een franje werd me iets te veel.

Nadat alle franjes er aan gehaakt waren, best nog wel een flinke klus, kon ik de franjes op maat knippen en was de jurk af.

Mijn  vrolijke granny zomerjurk

Ik ben helemaal blij met het resultaat.

Zo maak je een gave granny zomerjurkSuper leuk dat het idee dat in mijn hoofd zat ook zo goed is uitgevallen en ook zo lekker draagt.  

 

De tas die ik op onderstaande foto bij me draag, kun je vinden op https://blog.bernina.com/nl/2023/02/gehaakte-ibiza-tas-met-voering-van-juf-sas/

Juf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en (haak)projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: BERNINA 480, bijpassend garen, Haakkatoen, haaknaald, spelden, stof, Stoffenschaar
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • filoBewerkt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  De jurk met granny top is heel goed geslaagd zo te zien.  De franjes geven het juist wat extra schwung, dat vind ik heel leuk.  Voor mijzelf zou ik dit best willen proberen.  heb ik toch een vraag.. hoe bereken je de grootte van de grannie vierkanten naar je maat?  Kun je mij mischien een indicatie geven van wat jouw maat is, zodat ik een idee heb  hoe groot ik die vierkanten voor mijzelf moet maken… mag ook prive als je mijn mail adres kan vinden in mijn profiel.. dank… namelijk ik ben een beetje stevig… blush..

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam