Creatieve berichten over naaien

Afwerken met een tweelingnaald

In dit blog laat ik zien hoe ik de mouwen van een shirt korter heb gemaakt en afgewerkt heb met een tweelingnaald. Het was voor mij de eerste keer dat ik de tweelingnaald gebruikt heb met mijn BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Mijn moeder

Mijn 87 jarige moeder kan steeds moeilijker lopen en zat erg verlegen om nieuwe kleding. Naar een winkel gaan en passen ziet ze niet echt meer zitten.  Ik heb een hoop kleding besteld bij een webshop en ben naar haar toegereden met de grote doos vol kleding. Als een soort stylist en persoonlijke aankleedster heb ik haar verschillende setjes aangetrokken. Een shirt vond ze qua print echt heel mooi maar de driekwartsmouw zat niet fijn om haar arm.  Dat vond ze erg jammer. Ik dacht als ik nu een stuk van de mouw afknip en netjes omzoom dan kan ze het shirt toch dragen. Ik heb het shirt dus weer mee naar huis genomen en ben meteen begonnen aan deze klus.

Afwerken met een tweelingnaald

Het shirt

Eerst heb ik een mouw op de gewenste lengte met zoomlengte afgeknipt. Dit stuk heb ik op de andere mouw gelegd en toen de andere mouw afgeknipt zodat beide mouwen even lang worden.

afwerken met een tweelingnaald

De tweelingnaald

Een tweelingnaald is een naald die aan de bovenkant gewoon één is en dus simpel in je naaimachine geplaatst kan worden, maar die daaronder twee complete naalden bevat. Er bestaan verschillende breedtes van de naald.  Je werkt bij een tweelingnaald met twee bovendraden en – net als anders – één onderdraad. Aan de bovenkant verschijnen er twee naden naast elkaar. En aan de onderkant zie je een kleine zigzagsteek. Zo is de tweelingnaald heel geschikt voor het afwerken van rekbare stoffen.

Afwerken met een tweelingnaald

Werken met een tweelingnaald

Ik heb de neerschuifbare garenkloshouder ingedrukt zodat ik een extra klos garen kon plaatsen. Daarna heb ik in de handleiding opgezocht hoe ik de draden moest inrijgen. Op zich niet zoveel anders dan één draad. Enige nadeel is dat bij een tweelingdraad je naaldinrijger niet werkt en die vind ik zo handig, dé uitvinding van de eeuw. Dus nu was het even wurmen om de draden door de oogjes van de naalden te krijgen.

Afwerken met een tweelingnaald

Bij de instelling van je display is het wel zaak dat je de machine instelt op de juiste tweelingnaald. Ook de steekplaat kun je aanpassen in het display.

Afwerken met een tweelingnaaldToen het instellen en inrijgen gelukt was, kon ik van start. Eerst heb ik even een stukje proef genaaid. Toen dat goed ging, ben ik aan de zomen van de twee mouwen begonnen.

Het resultaat van de tweelingnaald

Ik ben erg blij met het resultaat. Misschien had ik de steekgrootte iets groter kunnen zetten maar de mouwen zijn netjes afgewerkt. 

Afwerken met een tweelingnaaldIk vind het echt super netjes dat je zo met de tweelingnaald iets af kunt werken.

Afwerken met een tweelingnaald

Je twee naden lopen keurig recht naast elkaar en ook de binnenkant ziet er netjes uit.

Het shirt past

En mijn moeder is heel blij dat ze nu het shirt kan dragen.

Het shirt past haar nu prima.

Afwerken met een tweelingnaaldZe heeft er een mooie groene broek bij, precies de kleur die in het shirt zit dus een geweldig setje voor haar.

Restjes van de mouwen van het shirt

Alles wordt gerecycled, want wat doe je met de restjes van de mouwen, die gebruik je om voor Barbie een geweldige jurk te maken. Zo is mijn kleindochter ook weer blij. Benieuwd naar het opgeknapte Barbiehuis, lees mijn blog daarover. 

Juf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en (haak)projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: BERNINA 480, bijpassend garen, schaar, tweelingnaald
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Elly van leeuwen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo mevrouw, ik vind het heel leuk dat u dat voor uw moeder doet, en het staat haar grandioos. Ik heb toevallig 2 weken geleden ook een naaimachine gekregen de Bernette 38 maar moet hem nog helemaal uitproberen, maar ik ga dat beslist ook proberen met de tweeling naald. Vele groetjes van Elly van Leeuwen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam