Creatieve berichten over naaien

Granny square handtas met rits

Granny square handtas met rits

Ditmaal neem ik je mee hoe je zelf een granny square handtas met rits kunt maken. Ik ben een paar weken geleden in Milaan geweest en zag zo’n handtas in een winkel hangen en kreeg meteen inspiratie. Dit kan ik zelf ook maken. 

Granny square handtas met ritsDe materialen voor de handtas

Bij het opruimen mijn wol/handwerkkast kwam ik twee houten handvaten. Helemaal vergeten dat ik die nog had en perfect voor een handtas. De nieuwe kleuren katoen van Wooladdicts Sunshine kwamen ook binnen en combineerde helemaal met de houten handvaten en met deze 6 kleuren kun je een super leuke granny haken. Lang Yarns Wooladdicts Sunshine is een glanzend, middel dik ketting garen van 100% katoen, heerlijk om mee te haken en zeker geschikt voor mijn idee. 

granny square handtas met rits

 

Wat heb je nodig voor de granny square handtas

 • 2 houten handvaten
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0009
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0019
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0060
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0061
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0015
 • 1 bol Wooladdicts Sunshine 1014.0068
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Haaknaald 4,5
 • BERNINA B480
 • Bijpassend garen
 • 2 delen stof voor buitenkant tas
 • 2 delen stof voor binnenkant tas
 • Rits
 • Ritsvoetje 35

De granny square

Er zijn heel veel verschillende soorten granny squares en ik was op zoek naar een granny waarbij het rood er echt uit zou knallen. Op de website van Een Mooi Gebaar vond ik het patroon van de floral granny. Het is een ontwerp van Attic24 en ze beschrijft stap voor stap hoe je de granny moet haken. Na een proef granny wist ik dat ik deze granny zou gebruiken voor mijn handtas. In totaal heb ik 12 floral granny’s gemaakt.granny square handtas met rits

Binnenkant van de handtas

Omdat granny’s nogal open zijn en niet handig voor een tas moet je de tas wel voeren. Ik heb 2 verschillende soorten stof uitgezocht, een soort fluweel achtige stof voor de buitenkant en een joggingstof voor de binnenkant van de tas. Ik heb 2 x 6 granny’s aan elkaar genaaid en op de stof gelegd zodat ik wist hoe groot ik de binnenkant van de tas moest knippen. Ook had ik nog een rode rits liggen dus dat was handig. In het fluweel, de joggingstof en de rits komen de kleuren van de granny squares weer terug.

granny square handtas met ritsDe rits van de tas

Ik heb voor de rits de blinde Ritsvoet #35 gebruikt.

Image of Ritsvoet #35.

Ritsvoet #35

De ritsvoet #35 biedt dankzij schuine gleuven de mogelijkheid ritssluitingen onzichtbaar aan kleding en accessoires te naaien.

Meer informatie

De rits heb ik aan de fluwelen stof gespeld en heb ik met mijn BERNINA 480 vastgenaaid. Dit ging super. Blinde ritsvoet #35 heeft twee diagonale groeven aan de onderkant van de voet die werken als geleider voor de tandjes van de rits. Deze geleiders duwen de tandjes aan de kant, waardoor er dicht bij de tandjes genaaid kan worden. Na het naaien plooit de rits terug, met als resultaat een prachtige onzichtbare rits.

blinde ritsvoet #35Wist je dat deze ritsvoet accessoire van de maand maart is en dat je die nu met korting 20% korting kunt aanschaffen. Ik vind het ideaal want je naait de rits echt heel makkelijk en strak langs de rits op de stof. 

Daarna heb ik beide tassen rondom dicht genaaid. 

Rollenvoet 51

Voor de fluweelachtige stof heb ik Rollenvoet #51 gebruikt. Dit voetje glijdt beter en soepeler over de stof en gaat het niet bobbelen. 

Image of Rollenvoet #51.

Rollenvoet #51

Met de rollenvoet #51 kunnen stroeve stoffen gelijkmatig getransporteerd worden. Met behulp van de rollen glijdt de voet makkelijk over plakkende materialen

Meer informatie

De handvaten van de tas 

De 2 x 6 granny’s heb ik met een stopnaald aan elkaar genaaid en ik heb een toer vasten met kleur 68 aan de bovenkant gehaakt. Het was even puzzelen hoe ik uit zou komen met mijn katoen want de bol van kleur 68 was bijna op. Ik heb uitgetekend waar de handvaten vast komen te zitten en daar heb ik 4 x 3 vasten gehaakt, 5 toeren met nr 68 en 7 toeren met kleur nr 15. Nou ik kwam precies uit en had nog 10 cm over van nr 68. De vasten heb ik door de opening van de handvat gestopt en aan de binnenkant met kleine steekje met de hand vastgenaaid. 

Nu kon ik de fluwelen tas in de granny square tas plaatsen. Ik heb de punten van de fluwelen tas met garen en naald vastgezet aan de granny square tas zodat deze op zijn plaats zouden blijven. 

granny square tas met ritsIk vond het niet fijn dat de bovenkant openviel. Dus heb ik de bovenkant van de granny square tas tot de lussen van de handvaten dicht genaaid met een stopnaald.

Daarna heb ik de jogging tas in de fluwelen tas gestopt en met een heel klein steekje met de hand aan de rits vast genaaid. 

Het resultaat 

Ik ben echt super blij met het resultaat. Het is echt een stevige handtas geworden en door de rits blijft de tas ook heel netjes gesloten.

granny square handtas met ritsDe opening is niet heel erg groot maar dat hoeft ook niet voor zo’n handtasje.

Ik vind het zo gaaf dat als je geïnspireerd wordt, je het gewoon zelf kunt haken en naaien en je eigen tas kunt maken zoals jij hem leuk vindt. Hoe bijzonder is dat. 

granny square handtas met ritsJuf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en (haak)projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: 2 houten handvaten, bijpassend garen, blinde rits voet, haaknaald, katoen, restjes stof, rits, schaar, stopnaald
Benodigde producten:
Ritsvoet #35
Ritsvoet #35
Rollenvoet #51
Rollenvoet #51

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam