Creatieve berichten over quilten

Leaf nr. 3 freehand gequilt met BSR

En dan het derde blad van de serie ‘Leaves’, de quiltjes waar ik op div. workshops les in ga geven, weer anders gequilt op mijn BERNINA 770QE. Weer met de BSR (ik doe nu niet anders meer) en freehand.

Uiteraard heb ik ook dit blad met WonderFil garen gequilt (Tutti als bovengaren, DecoBob als ondergaren), want alles is verder hetzelfde… alleen de motieven zijn anders. En dat is toch wat… steeds andere motieven verzinnen die niet op elkaar lijken. Het wordt steeds lastiger om dat te doen naar mate je meer quiltjes maakt, want het verschil moet duidelijk zijn, anders heeft het geen zin.

Alles is weer opgezet zoals bij de vorige ‘Leaves’: onderdraad altijd eerst weer naar boven en vantevoren een tekening gemaakt om het motief ‘in de vingers te krijgen’. Op een proeflapje uitgeprobeerd en daarna pas op de sandwich gequilt…

SAM_0918

Zo ziet het eerste quiltwerk er uit: gebogen lijnen die halfrond heen en weer lopen, dan een volgend vlak met dezelfde gebogen lijnen er tegenin… langs de zijkanten van de patchwork vlakken steeds quilten van de ene kant naar de andere kant.

Het geeft niet als de lijnen niet helemaal gelijk lopen: eigenlijk wil ik dat zo, want nogmaals… het is FREEHAND! Je bent geen machine, al gebruik je er één, alles moet uit je eigen handen komen, dus mag het best een beetje ‘losjes’ zijn.

SAM_0919

Even nog van dichtbij… wat werkt deze machine toch heerlijk, maar ook het WonderFil garen is fantastisch!

SAM_0921

En dan verder eerst weer alle lichte vlakken invullen.

Daarna de donkere vlakken: hier heb ik een quiltmotief met ‘rechte’ lijnen ingequilt. Niet langs een liniaal maar weer uit de vrije hand, dus zijn niet alle lijnen recht en is de ruimte tussen de lijnen niet allemaal gelijk.

SAM_0927

En op de nerf van het blad: eerst diagonale lijnen die van de ene zijkant naar de andere zijkant gequilt zijn, daarna nog een keer eroverheen, om dezelfde soort lijnen te quilten, maar dan er ‘tegenin’. En ja, ik quilt op de zwarte stof van de nerf bewust met een afstekende kleur (dezelfde kleur garen die ik op de donkere vlakken gebruik), anders zie je niets van het motief wat daar gequilt wordt.

En de derde ‘Leaf’ is gequilt. Kijk maar weer eens wat een verschil, nu er al drie ‘Leaves’ klaar zijn…

SAM_0931

Je kunt nog deelnemen aan de workshop om deze patchwork Leaves te maken, op 20 januari as. in Maarheeze, en ook nog op 15 februari in Farmsum, Groningen. Is dat je te snel? Dan kun je ook inschrijven voor dezelfde workshop op 10 mei in het WonderFil Threaducation Centre in Epe, Gelderland.

Misschien wil je liever zo’n workshop van één dag bij jou in de buurt, met je quiltgroep of een stel quilt vriendinnen? Laat het me weten via [email protected].

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam