Creatieve berichten over quilten

Verschillende free hand quiltmotieven op mijn 770QE

Voor de komende workshop ‘Leaves’ die ik oa. op 20 januari as. in Maarheeze, Noord-Brabant ga houden, heb ik vier bladeren gemaakt, elk ter grootte van een placemat. Deze bladeren zijn op een ééndagsworkshop te maken: ze zijn niet moeilijk en worden helemaal met de naaimachine via Paper Piecing gemaakt. Het leuke van het maken van vier dezelfde quiltjes, is dat je ze verschillend kunt quilten, om zo te bekijken welk effect freehand quilting op een werkstuk heeft.

In een eerdere blog heb ik al het freehand quilten van zo’n ‘Leaf’ laten zien, maar deze vier zijn qua patchwork/stoffen gelijk, waardoor het verschil in quilten meer op zal vallen. Dat is iets waar je op een workshop meestal niet aan toekomt, maar wel leuk om dat cursisten te kunnen laten zien.

DSCF4156

Allereerst de sandwich gemaakt: achterkantstof, tussenvulling (100% bamboo van Matilda’s Own) – beiden groter dan het quiltje zelf – en de top van het quiltje/blad er bovenop. Eventueel kun je deze sandwich spelden met Flower Pins. Ook een proeflapje gemaakt van dezelfde materialen om eerst de steken en spanning uit te proberen (heel belangrijk, doe dit nooit op je ‘goede’ quilt).

Mijn BERNINA 770QE voorbereiden: ondergaren DecoBob van WonderFil, bovengaren Tutti van WonderFil, quiltnaald en BSR op de machine gezet (ingesteld op 1, mijn favoriet)… alles klaar om te gaan quilten.

En dan komt het spannendste en leukste onderdeel van het maken van een quiltje: het zélf bedenken van een freehand quiltmotief. Ik ben verzot op freehand quilten, omdat het je de mogelijkheid geeft ter plekke iets te bedenken en aan te passen. Het hoeft allemaal niet gelijk te zijn, omdat het ‘handwerk’ is, ondanks dat het met de machine gequilt wordt. Handwerk, omdat geen quiltje gelijk kan zijn en je je eigen ontwerp en motieven er in kunt zetten.

Op de sandwich kijk ik naar de ‘ruimte’ waarin gequilt gaat worden. Bij de patchwork ‘Leaves’ zijn dat de vlakken van het Paper Piecing. Ik begin met licht garen op lichte stof: daar ga ik bij het eerste blad de patchwork stukjes volgen.

DSCF4157

Voordat ik ga quilten haal ik de onderdraad naar boven: dat voorkomt ‘vogelnestjes’ op de achterkant.Dit doe ik door de bovendraad vast te houden, de naald naar beneden te zetten, dan weer naar boven, voetje omhoog en dan kan ik de onderdraad pakken en naar boven halen. Beide draden houd ik vast bij de eerste quiltsteken.

DSCF4160

Dan ga ik het eerste patchwork vlak quilten met heen en weer gaande bewegingen tot het einde/de rand van het patchwork op de sandwich, en zelfs iets erover, om het motief dat ik maak helemaal uit te laten komen. Ik gebruik de zijnaden van het patchwork stukje om heen en weer te quilten en probeer de afstand tussen de halfronde lijnen ongeveer gelijk te houden.

DSCF4159

En zo quilt ik alle lichtgekleurde stukjes van dit blad, ook aan de andere kant van de nerf. Het lijkt net de lijnen van slib in een rivier… tja, wat fantasie moet je hebben…

DSCF4161

Voor het quilten van de andere punten wissel ik van garen, vanwege de kleur van de stoffen. Hierbij ga ik rondjes quilten, een soort kiezels, om bij het thema ‘rivier’ te blijven. En omdat kiezels in een rivier niet allemaal gelijk zijn, mogen deze rondjes van verschillende afmetingen zijn, over elkaar heen lopen en meerdere malen over dezelfde ronde lijnen gequilt worden… dat is de vrijheid van freehand quilten.. het is nooit ‘fout’…

DSCF4163

Dan blijft alleen de nerf van het blad over. En omdat het thema ‘rivier’ is, heb ik daar visjes in gequilt, van groot (begin van de nerf van het blad) naar klein en smal (eind van de nerf van het blad). Het quilten heb ik met dezelfde kleur Tutti gedaan als bij de kiezels, om op de zwarte nerf de visjes goed uit te laten komen.

DSCF4166

Om het quilten van de visjes uit te proberen, heb ik ze eerst op papier getekend, om te zien of de vorm goed is en of ik de vissen aan elkaar in één directe lijn kan quilten. Aan- en afhechten is geen optie, bij machinaal quilten moet je zoveel mogelijk alles met één draad en één quiltlijn quilten. Ik ga ze eerst half van onder naar boven quilten, daarna vanaf dezelfde kant de andere helft laten aansluiten.

DSCF4167

Zo zien de visjes er uit.. ook deze hoeven niet gelijk te zijn, er zwemmen immers grote en kleine vissen in rivieren?

Het eerste blad is gequilt. Volgende keer het tweede blad.

Wil je deze ‘Leaves’ maken via de workshops die ik ga geven? Kijk dan op mijn website en schrijf snel in! De eerste is al op 20 januari as (Maarheeze, Noord-Brabant), de tweede op 15 februari in Farmsum, Groningen en de derde op 10 mei in het WonderFil Threaducation Centre in Epe, Gelderland.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam