Creatieve berichten over quilten

Tweede ‘Leaf’ freehand gequilt op mijn 770QE

In de vorige blog heb ik aangegeven dat ik de volgende ‘Leaf’ van de serie van vier (workshop op 20 januari as. in Maarheeze, maar ook op 15 februari in Farmsum, Groningen!) weer heel anders zou quilten op mijn BERNINA 770QE. Wel weer ‘freehand’, maar met andere motieven. En zo gezegd, zo gedaan.

SAM_0912

De instellingen met mijn BSR zijn hetzelfde als bij het vorige blad. Het enige verschil is dat ik na een poosje besloten heb om de ‘open toe’ voet te vervangen voor de dichte voet, omdat ik merkte dat een uiteinde van het open voetje af en toe achter dikke naden bleef haken, en zeker bij de randen van de sandwich de bovenstof meesleepte, en dat is niet de bedoeling.

SAM_0904

Bij deze ‘Leaf’ heb ik krullen gemaakt, alsof de patchwork stukken ‘varens’ zijn: met hetzelfde garen van WonderFil (Tutti bovenop, DecoBob in de spoel) . Eerst de lichte stukken freehand gequilt. Daarbij heb ik aan één kant een ‘rechte’ lijn gequilt om steeds verder naar onderen te komen. De krullen heb ik vanuit de lijn gequilt, en weer op de lijn terug.. dat ‘op’ hoeft niet precies, het gaat immers om freehand quilten. Daar mag je een beetje mee spelen…

SAM_0911

De krullen heb ik zodanig gequilt dat ze allemaal vanuit de nerf weglopen. Bij de donkere stofjes/patchwork stukjes heb ik ze dus de andere kant op gezet.

Soms is dat lastig: de ene kant op quilten gaat meestal prima, maar om ze tegengesteld of zelfs in spiegelbeeld te maken kan moeilijk zijn. Het beste is om dan eerst de te quilten vormen op papier te tekenen, tot je het in je vingers hebt, en dan pas op de sandwich te quilten.

SAM_0915

Vanuit het beginpunt heb ik de krullen klein gemaakt. Zodra daar de mogelijkheid voor was heb ik ze groter gemaakt. Steeds aangepast aan de vorm van patchwork.

Uiteindelijk heb ik de nerf gequilt met een figuurtje dat voor mij het beste overeenkwam met de basis van een varen. Eigenlijk is deze ‘Leaf’ dus een echt ‘Blad’ geworden.

SAM_0917

En kijk eens wat een verschil van quiltwerk tussen ‘Leaf nr 1′ en Leaf nr 2’ ..

Volgende keer ‘Leaf nr 3’.

Wil je nog deelnemen aan de workshop(s)  van één dag? Mail me dan via sylvia@sylviasartquilts.nl en schrijf je in! Gezellig en leerzaam.

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • sjaantje54

    Ziet er leuk uit! Ik heb voor mijn laatste quilt het FreeMotion flink geoefend, niet op papier maar op mijn tablet met de app Bamboo Paper. Heel handig. Je kunt net zoveel “doedelen” als je wilt en ook weer uitvegen (net als met die ouderwetse toverblokken). Je kunt ook een foto van een blok gebruiken om daarop verschillende patronen uit te proberen. Heel handig.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam