Creatieve berichten over quilten

Vierde ‘Leaf’ met siersteken gequilt

En dan als laatste de vierde ‘Leaf’: ditmaal voornamelijk met siersteken gequilt op mijn BERNINA 770QE. Gewoon om te laten zien dat dat kan.

Belangrijk is om eerst te bekijken hoe de naden van de patchwork stukjes er uit zien. Er zijn korte naden die tegen lange naden aanlopen: dat betekent dat siersteken eerst op de korte naden gequilt moeten worden tot vlak bij het einde daarvan, en daarna op de lange naden; hierbij wordt bij de laatste steken van de korten naden heen gequilt.

SAM_0932

Bij het zoeken naar een geschikte siersteek heb ik gekeken naar de afstand tussen de herhalingen: die moet niet al te groot zijn, om niet al te opvallend ‘midden’ in de steek te kunnen stoppen bij het einde van de korte naden. Bovendien zijn geen van de naden gelijk van lengte en weet ik niet vantevoren hoe een lange steek uit zou komen qua effect. Dus veel herhalingen en korte motieven. Mijn oog viel op steek 1351: die heb ik eerst op een proeflapje uitgeprobeerd. Daarvoor heb ik voetje 1C gebruikt en de steek op de display van de machine geselecteerd. Het effect is prima, zeker met het gele variegated garen Tutti van WonderFil, dat ik als bovengaren gebruik (0ndergaren weer DecoBob van WonderFil).

SAM_0935

Op de sandwich van de vierde ‘Leaf’ dus eerst de korte naden gequilt: daarbij is het belangrijk om er op te letten dat de middenlijn van het voetje (een groef) goed op de naad blijft liggen. De steek ‘springt’ wat, waardoor je de sandwich rustig moet geleiden, om te voorkomen dat het midden van het voetje van de naad af wil gaan. En rustig is het toverwoord: als je te snel wilt quilten, heb je het niet meer in de hand, dus snelheid op ‘langzaam’ en alles goed in de gaten houden. Hierbij wil ik maar weer eens extra aangeven hoe belangrijk het quilten op een proeflapje is.. je zal dit niet weten en op je goede sandwich bezig zijn…

SAM_0940

Na het quilten van de korte naden dus de lange naden gequilt met dezelfde siersteken en hetzelfde garen, over de uiteinden van de korten naden heen. En wat me opvalt is dat het net lijkt of het de stekels van cactussen zijn.. grappig effect.

SAM_0941Ook aan de andere kant van de nerf eerst de korte naden gequilt, daarna de lange naden.

SAM_0944

En uiteindelijk aan weerskanten van de nerf dezelfde steek gezet. Wat me opvalt is dat een siersteek niet altijd gelijk van lengte is. Dat is wel te zien op de display en zo zal hij ontworpen zijn, maar in de praktijk wordt een steek toch altijd korter of langer door dikte van de stoffen of het doorvoeren van de sandwich. Ik vind dat niet erg, zo is het effect wat speelser. Het is alleen wel iets waar je je bewust van moet zijn.

SAM_0946Uiteindelijk heb ik in de grotere patchwork stukken nog wat gequilt met bijpassende kleuren garens, omdat daar het werk iets ging trekken. De vlakken zijn te groot om leeg te laten. Het quiltmotief hiervan is weer freehand gedaan, met de BSR.

SAM_0947En ook op de lichte vlakken hetzelfde soort freehand quiltwerk gemaakt. De kleinere patchwork vlakken heb ik ‘leeg’ gelaten, omdat daar geen extra quiltwerk nodig was.

SAM_0950

En wat is het dan uiteindelijk geworden? Kijk maar eens bij deze (al afgesneden) blad:

SAM_0952Ter vergelijk nog even de vorige ‘Leaves’: blad 1: hierboven

SAM_0953Blad 2: hier boven

SAM_0951Blad 3: hierboven. Zie je hoe leuk het is om allerlei quiltmotieven uit te proberen?

SAM_0949

En bij elkaar zie je helemaal goed het verschil. Nu alleen nog de afwerkranden maken en dan zijn ze klaar om mee te nemen naar de workshop die ik op 20 januari as. in Maarheeze, Noord-Brabant ga geven (je kunt je hier nog voor opgeven! Doe het wel snel!).

Wil je graag op zo’n ééndags workshop komen, maar kun je niet op 20 januari? Dan geef ik deze ook nog op 15 februari in Farmsum/Groningen en op 10 mei in het WonderFil Threaducation Centre in Epe/Gelderland.

Mail me via [email protected]. Graag tot ziens op zo’n gezellige en leerzame workshop!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam