Creatieve berichten over quilten

Het quilten van een ‘Leaf’ met de BSR

Voor de 1-dags workshop op 20 januari 2016, die ik in Maarheeze, Noord-Brabant ga houden, heb ik als voorbeeld de ‘Leaves’ gemaakt, het werkstuk van deze workshop. In het patroon van Judy Niemeyer/Quiltworx waar we mee gaan werken, zijn voldoende papieren foundations aanwezig om vier van deze ‘Leaves’ te maken.

Mijn ‘Leaves’ zijn klaar, maar moeten nog gequilt worden, en dat ga ik natuurlijk doen op mijn BERNINA 770QE met de BSR, die deze maand nog in de aanbieding is!

DSCF4071

Allereerst heb ik een sandwich gemaakt van achterkantstof (batik), tussenvulling (100% bamboo van Mathilda’s Own) en de ‘top’ van het quiltje, nl. een ‘Leaf’, gemaakt via de paper piecing methode die op de workshop geleerd wordt.

DSCF4087

Natuurlijk ga ik werken met Wonderfil: ik heb een aantal kleuren Tutti gekozen: dit is 100% katoenen machine quiltgaren, 50wt, in gemêleerde tinten. De kleuren heb ik zoveel mogelijk aangepast aan de gebruikte batiks: het garen mag wel te zien zijn, maar ik wil het niet teveel laten opvallen.

DSCF4076

Ik verwissel ook de steekplaat: ik neem degene die geschikt is voor rechte steken, zodat er slechts een kleine opening is voor het doorlaten van de naald. Mijn ervaring met de stikplaat voor zigzagsteken is, dat de sandwich bij het quilten nog wel eens naar beneden getrokken wordt, en dat wil ik niet hebben.

De naald die ik gebruik is een Superior Topstitch 70/10 – deze naalden zijn voorzien van een titanium topcoat, gaan ze veel langer mee. Het oog is groter, waardoor ik allerlei garens kan gebruiken zonder van naald te hoeven wisselen; ja, zelfs voor metaalgaren gebruikt ik bij het quilten deze naald! De dikte van de naald wordt bepaald door de dikte van de sandwich: aangezien die vrij dun zijn, en ik kleine steekjes wil maken, kies ik voor naald 70/10; bij een dikkere sandwich kies ik meestal voor een 80/12.

Natuurlijk maak ik eerst een proeflapje: van dezelfde of vergelijkbare batiks en dezelfde tussenvulling. Hiermee ga ik eerst het garen uitproberen, en kijken of het allemaal goed loopt. Dit is altijd heel belangrijk, want ook al gebruik ik de BSR, ik moet er altijd weer even ‘inkomen’, en wil niet dat het op mijn goede sandwich verkeerd zou gaan.

DSCF4081

Een tip: haal altijd eerst de onderdraad naar boven, voordat je begint met quilten: dan voorkom je dat aan de achterkant een ‘vogelnestje’ ontstaat: een opeenhoping van draden. Je kunt beide draden – onder- en bovendraad – eventueel in de sandwich wegsteken als alles klaar is, of aan het begin (en/of einde) een paar extra steekjes heen en weer quilten om de draad vast te zetten.

DSCF4079

Op de groene ‘achtergrond’ van de ‘Leaf’ heb ik veermotieven in rijen gequilt, alles uit de vrije hand.

DSCF4083

Op het turkoois en blauw heb ik in golvende lijnen de punten gequilt.

DSCF4084
En de nerf: toch ook maar gequilt, met heen en weer gaande golfjes.

De ‘Leaf’ heb ik na het quilten afgesneden tot de juiste vorm en met een binding afgewerkt, zoals dat bij quilts gebeurt hoe klein ze ook zijn.

leaves

Wil je ook deze leuke ‘Leaves’ maken tijdens een gezellige en leerzame workshop? Dan kun je nog inschrijven voor de 1-dags workshops op 20 januari 2016 die ik in Maarheeze, Noord-Brabant ga houden. Voor inschrijven: mail me via [email protected].

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gerda van der Kort BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hall Sylvia, prachtig allemaal. Ik heb twee vragen namelijk:
  1. Je zegt in je laatste berichtje dat de machine in de aanbieding is maar ik kan de aanbieding nergens vinden. Kan je me helpen?
  2. Hoe haal ik de onderdaan naar boven als ik begin met quilten?
  Ik hoop dat je tijd hebt om mijn vragen te beantwoorden.
  Vriendelijke groet,
  Gerda van der Kort

  • Sylvia Kaptein BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo Gerda,
   de aanbieding ging om de BSR, die was t/m eind december in de aanbieding.
   En de onderdraad naar boven halen kan op diverse manieren. Hoe ik het meestal doe:
   1) houd de bovendraad vast.
   2) doe de naald naar beneden (kan met de knop op de machine)
   3) doe de naald weer naar boven (met dezelfde knop)
   4) zet het voetje naar boven en voilà.. een stukje van de onderdraad is te zien.
   5) pak deze draad voorzichtig vast en trek hem een stuk naar boven, gelijk met de onderdraad die je nog steeds in je hand vasthield.
   6) als je gaat quilten houdt je beide draden vast (niet aan trekken) en maakt de eerste steken. Meestal zorg ik er voor dat de eerste paar steken op elkaar vallen of iets heen en terug, om zo een goed begin te maken.
   7) dan ga je verder met quilten en stopt na een paar cm. om de begindraden (onder- en bovendraad) af te knippen. Omdat je in het begin heen- en weer bent gegaan met wat steken zit het beginstuk vast.
   8) quilt tot het laatste stukje, en hecht de draad af. Ik zorg ervoor dat mijn machine ingesteld is op 3 steken pas-op-de-plaats (dat kan bij de 770QE).
   9) na het quilten de ‘sandwich’ onder de machine weghalen en de beide einddraden – onder- en bovendraad – afknippen. Ook dat kan weer omdat ik altijd de genoemde 3 steken afhechten gebruik.
   Hopelijk kun je hier mee verder. Veel plezier met quilten!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam