Creatieve berichten over naaien

Jeans naaien – hoe maak je de achterzakken? [TUTORIAL]

In mijn vorige post heb ik uitgelegd hoe je zakken aan de voorzijde van een basis broekpatroon toe kan voegen. Vandaag laat ik zien hoe je de achterzakken maakt.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 20

Teken eerst een patroondeel voor de zakken. Ik teken daarvoor de gewenste vorm op het patroon, zodat ik goed in kan schatten hoe de verhoudingen zijn. Bij het patroon dat ik gebruik, de Pippa Pants van Emma&Mona, gaat dit makkelijk omdat het patroon zonder naadwaarde is. Gebruik je een patroon mèt naadwaarde, dan is het handig om in te tekenen wat de naadwaarde is, zodat je een beeld hebt van hoe groot het broekdeel in werkelijkheid is. Trek vervolgens de gewenste zakvorm over en knip deze, met 1,5 cm naadwaarde, uit je stof.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 21

Vouw de bovenzijde eerst een halve centimeter en dan nog eens één centimeter naar de verkeerde kant. Strijk dit goed plat. Stik deze zoom vast met een doorstiknaald en doorstikgaren, eerst op 2mm van de rand, dan nog eens zo’n 6mm van het eerste stiksel af. Als je een sierstiksel op de zak wilt, is dit het moment om dat erop te stikken met doorstiknaald en -garen. Teken daarvoor met kleermakerskrijt de gewenste vorm en stik deze door. Het mooiste wordt het als je het, net als bij gekochte jeans, in twee rijen doorstikt.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 22

Vouw nu alle randen netjes 1,5cm naar binnen toe en strijk dit. Hamer indien nodig de hoekjes nog wat platter. Plaats de zak vervolgens op de gewenste plek op de broek. Ik vind het het fijnste om de zak met wonder tape vast te plakken, maar je kan natuurlijk ook gewoon spelden. Stik nu netjes op 2mm langs de rand de zak vast. Stik vervolgens weer een tweede stiksel 6mm verder naar binnen toe. Het is mooi en stevig wanneer je aan de bovenhoeken een trensje maakt, door te kiezen voor een heel korte en brede zigzag, maar ik doe er later deze week sierspijkertjes in. Maak de tweede zak op dezelfde wijze.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 23

Morgen de laatste blogpost in deze serie, dan maken we de short helemaal af met details zoals riemlusjes en de spijkertjes!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam