Creatieve berichten over quilten

Jungle Quilt III – een lange, smalle quilt als opdracht

Misschien weten jullie het nog? Af en toe krijg ik een opdracht om een of meerdere quilts te maken – landschapsquilts, eigen ontwerp – waarbij ik voor één opdrachtgeefster al een aantal quilts met het thema Jungle heb mogen maken. Jungle Quilt I en II, en een kussen, zijn al een tijdje geleden afgeleverd. Bleef er nog één verzoek over: Jungle Quilt III, een lange, smalle quilt voor op de kopse kant van een muurtje.

SAM_5274
Het ontwerp had ik een tijdje geleden al gemaakt, bladeren met kikkertjes… de kleurkeuze is bekend- het mochten dezelfde stoffen/kleuren zijn als bij de andere twee quilts – dus was het een kwestie van stoffen bij elkaar leggen en kijken naar het gewenste effect. Ik wilde in ieder geval een licht/gifgroene achtergrond met blauwe, turkooise en paarse blaadjes…

SAM_5277
Allerlei soorten (boom)kikkers getekend op Heatn’Bond Lite en deze op batiks gelegd: ik wilde alleen batiks met stippen gebruiken, omdat ik een soort gifkikkertjes wilde maken.

SAM_5278
Zo ziet een kikkertje er van dichtbij uit – ik heb een mooie plek op de batik gevonden met meer kleuren – altijd spannende stoffen, batiks: niet alleen vanwege de prachtige kleureffecten, maar ook in dit geval met allerlei stippen die ik goed kan benutten.

SAM_5279
En hier nog zo’n kikkertje, één die tussen twee takken zijn evenwicht probeert te houden… De tekeningen heb ik gemaakt nav. allerlei foto’s van kikkers. Ik heb er heel wat bekeken en toen mijn eigen opzet gemaakt.

SAM_5280

Hier zie je hetzelfde kikkertje (omgekeerd) uiteindelijk op de achtergrond. Zo zet ik er 13 op het werkstuk.

SAM_5288
Vanwege het feit dat het om een lange quilt gaat (uiteindelijk is hij ca. 20 x 160 cm geworden), heb ik mijn drie strijkmatten achter elkaar op een grote werktafel gelegd. Zo kon in één keer de achtergrondstof gestreken worden, en alle losse onderdelen van steel tot blaadjes en kikkers, op die ondergrond gezet worden.
Op de foto hierboven zie je alles al gerangschikt.

SAM_5296
De sandwich is ook op de grote tafel gemaakt: een dunne ecru stof als ‘tijdelijke’ achterkant – later komt er een mooie stof achter – en een tussenvulling (100% Bamboo, Matilda’s Own) waar bovenop de top van deze lange quilt gelegd is.

SAM_5299
En natuurlijk heb ik alles gequilt op mijn BERNINA 770QE – met de BSR, uit de vrije hand. Topstitch naald ingezet mooie machine garens uitgezocht. Een extra tafeltje links van de machine aan de grote tafel vastgezet, om zo de lange quilt ‘kwijt’ te kunnen tijdens het quilten.

SAM_5304
En dan kan het ‘tekenen met garens’ beginnen. Het eerste blad ziet er zo uit. Ik gebruik overigens altijd DecoBob/Wonderfil als ondergaren – de kleur pas ik aan het bovengaren aan – en Tutti/Wonderfil en/of King Tut/Superior Threads als bovengaren – beide bovengarens zijn gemêleerd en geven een prachtig effect.

SAM_5310
Hier zie je de BSR: een geweldig apparaat waarbij het maken van quiltsteken uit de vrije hand toch iets gelijkmatiger gaat, al moet je de sandwich zelf ook wel regelmatig doorvoeren.

SAM_5307
Via de display zie je dat – zodra je de BSR hebt aangesloten, de ondertransporteur hebt uitgeschakeld en de machine hebt aangezet – alles al ingesteld is voor de BSR. Ik heb de steeklengte wel iets vergroot – dat kun je zien omdat het getal 2.50 geel is (standaard instellingen zijn wit), omdat ik niet al te kleine steken wil maken.

SAM_5311
Na een aantal blaadjes en delen van de steel gequilt te hebben, keek ik naar de achterkant: het lijkt inderdaad wel of ik getekend heb.

SAM_5315
En hier zie je al een kikkertje verschijnen, gezien vanaf de achterkant… hij houdt zich maar nét vast aan een takje…

SAM_5318
Op de voorkant ziet een kikker die gequilt is, er zo uit… alleen de ogen moeten nog gequilt worden (ik had ze er alleen nog getekend).

SAM_5322
Dat heb ik met dun naaigaren gedaan: fel oranje voor de ogen zelf, en zwart voor de pupil. Nét echt, toch? Nu kijken ze je tenminste aan…

SAM_5324
De kikker links kijkt omhoog… wat ziet hij? Nu nog niets, maar naderhand heb ik daar…

SAM_5344
een vliegje gequilt, net als bij deze kikker… tja, je moet ze toch iets laten bekijken, toch? Zo heb ik uiteindelijk 7 vliegjes bij diverse kikkers gemaakt, als grappig detail.

SAM_5326
Zo ziet de smalle onderkant van het quiltje er uit. Het onderste deel is een batik met print, die ik gevolgd heb met quilten. Handig af en toe: grotere prints kun je in z’n geheel gebruiken als onderdeel van een ontwerp en zo quilten.

SAM_5327
De groene achtergrond heb ik met gifgroen quiltgaren gequilt in krullenpatroon. het gemêleerde garen past perfect bij de gifgroene stof. Het valt niet op, wat mijn opzet ook is: een achtergrond moet wegvallen ten opzichte van taferelen…

SAM_5334
Zo ziet de achterkant van het werk er uit: je ziet de verschillende figuren van steel, bladeren, takjes en krullen, en natuurlijk 13 kikkers. De foto heb ik even op z’n kant gezet, zodat je de totale lengte van het quiltje beter ziet.

SAM_5339
Voor het op maat snijden van het quiltje gebruikte ik meerdere snijmatten, die ik weer op mijn grote werktafel heb gelegd.

SAM_5341
En ook meerdere quiltlinialen, zowel in de lengte als in de breedte – zodat ik in één keer de zijranden af kon snijden. Ik gebruik altijd de lijnen van de snijmat én de maatvoering van de linialen, controleer alles dubbel en nog eens dubbel en dat pas wordt er met het rolmes gesneden.

SAM_5343
Dan heb ik de mooie achterkantstof op maat gesneden en achter de quilt gelegd.

En dan zijn de volgende zaken ook geregeld: label voor op de achterkant gemaakt, check…. tunneltje boven en tunneltje onder gemaakt vanwege ophangsysteem boven- en onder (zie foto’s verderop), check…. meerdere stroken gesneden voor afwerkranden van de stoffen (twee) die ik voor de achtergrond heb gebruikt, en een stukje afwijkende (batik)stof voor de onderkant van het quiltje, check…

SAM_5349
En daarna nog iets bijzonders met de lange linkerkant van de quilt gedaan: bovenop de naad/het stiksel van de afwerkrand wilde ik met metaalgaren een extra effect maken. Ik heb daarvoor koordvoet #21 gebruikt: 5 dikkere metaaldraden samengevoegd, DecoBob in bijpassende kleur onder en boven – bovenop een smalle zigzagsteek en je hebt een blikvanger…

SAM_5352
Hier zie je de instellingen op de display van de 770QE: via het schermpje rechts heb ik niet alleen de breedte van de zigzagsteek gewijzigd, maar ook de lengte. Dit alles heb ik eerst op een proeflapje uitgeprobeerd en daarna pas op de rand van de quilt.

Hierna was de quilt klaar… hierbij een aantal foto’s waarbij je de quilt (dwars) van boven naar onderen kunt bekijken…

SAM_5361
De bovenkant, met het bijzondere ophangsysteem…

SAM_5359
Het volgende stuk…

SAM_5358
Nog een deel…

SAM_5357
En dan de onderkant met ook daaronder een ophangsysteem, maar nu omgekeerd, als verzwaarder.

SAM_5356
Als ‘finishing touch’ zet ik altijd mijn handtekening en het jaartal, linksonderaan op de voorkant van een quilt: het bewijs (voor de opdrachtgeefster) dat de quilt klaar is, en door mij persoonlijk voor haar ontworpen en gemaakt.  Zie je aan de linkerkant/onder ook het kwastje? Dat is het eindstuk van de 5 dikkere metaalgarens, die ik met wat kraaltjes tot een bijzonder detail verwerkt heb.

SAM_5369
Tja, om deze lange, smalle quilt goed op de foto te krijgen was lastig: ik heb het quiltje even bij ons in het halletje gehangen, waar hij in ieder geval in z’n geheel te zien is. Bij de opdrachtgeefster zal hij ongetwijfeld mooier staan.

Het was weer geweldig om zo’n opdracht te mogen maken: als jij ook graag een landschapsquilt wilt ‘bestellen’, mail me dan via [email protected]. Samen gaan we bekijken wat je wensen zijn en hoe ik het voor je kan uitvoeren. Persoonlijke voorkeur voor kleuren en thema maken dat je uiteindelijk een unieke quilt kunt ontvangen. (Kijk via de link hieronder naar de eerder gemaakte Jungle I en Jungle II quiltjes.)

Zo zie je dat je door op allerlei manieren met stof en quilten bezig te zijn, iets unieks kunt maken.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam