Creatieve berichten over quilten

Blok 9 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

September… 9e maand van het jaar, voor het 9e blok van dit Crazy Mystery project: we gaan voor de laatste keer werken met een sandwich van 32 x 32 cm (hierna worden het andere maten). Niet alleen dat, maar er is ook nog een leuk bericht, dat je helemaal onderaan deze Blog vindt. Kijken hoor!

Je kunt het patroon voor het Crazy Patchwork hier downloaden: het LINKER DEEL en het RECHTER DEEL.

Daarnaast krijg je nog twee extra patroontjes, voor bepaalde onderdelen om de ‘techniek’ van deze keer te kunnen uitvoeren:
– Blok 9, onderdeel 4 – apart patroon
– Blok 9, onderdeel 5 – apart patroon

De figuren op onderdeel 4 en 5 zijn paisley’s, die je als applicatie gaat voorbereiden, en daarna bewerken met steken. Door de applicaties – ze zijn niet zo groot – heb je van drie kleuren een stukje (batik)stof nodig dat iets groter is dan het figuur. Dan heb je ook nog wat Heatn’Bond Lite of Vliesofix nodig, om achter die stofjes te strijken.

SAM_6954
Maar laat ik weer met het begin beginnen. Download de beide delen voor het patroon van deze maand.

SAM_6964
Plak beide patroondelen weer aan elkaar tot één geheel. Neem de lijnen weer over op de Vlieseline L11 van 32 x 32 cm, net zoals je aldoor al deed. Maak hierna de sandwich van Ecru stof, tussenvulling (100% bamboo) en Vlieseline L11 met de tekening op elkaar: alles 32 x 32 cm.

SAM_6956
Download daarna beide extra A4tjes en print ze.

SAM_6958
Neem een papierschaar, knip de drie paisley’s uit, op de dichte lijnen, zodat je 3 aparte figuurtjes krijgt, en openingen in de papieren patronen.

SAM_6960
Pak een stuk Heat’n Bond Lite of Vliesofix, dat groot genoeg is om de 3 figuurtjes op te leggen. DRAAI DE FIGUURTJES OM (spiegelbeeld) en leg ze op het  Heat’n Bond Lite/Vliesofix. Teken ze om met potlood, direct langs de figuurtjes.

SAM_6962
Knip de figuurtjes op Heat’n Bond Lite of Vliesofix iets groter uit, ca. 3 mm buiten de potloodlijn. Bovenste figuurtjes = op Heat’n Bond Lite/Vliesofix, onderste figuurtjes zijn de uitgeknipte ‘malletjes’. Leg dit weg totdat je het nodig hebt.

SAM_6966
Dit 9e blok wordt op de gewone inmiddels bekende manier gemaakt: stofje voor no. 1 uitgeknipt met naadtoeslag, op het midden gelegd en siersteken gemaakt. Er zijn 8 (batik)stoffen nodig om alle onderdelen te bedekken, en daarnaast heb je 3 kleurtjes nodig die op onderdeel 4 en onderdeel 5 gezet worden. Je kunt deze van de 8 (batik)stoffen kiezen – zoals ik gedaan heb -, maar je kunt ook andere stoffen nemen. Belangrijk is om stofjes te kiezen waar steken en kleuren goed op te zien zijn, omdat er nog steken op de applicaties gezet gaan worden.

SAM_6968
Ik werk graag met gemêleerde garens, als ik bv. dichte siersteken maak: het effect is vaak prachtig. Alle kleuren van de garens komen dan prima tot hun recht. En er zijn zoveel mooie kleuren… zoals bij Mirage/Wonderfil: het moeilijkste van het werken met dit soort garens is het kiezen van de kleuren/effecten, want je wilt ze allemaal wel uitproberen. Maar dat is een luxe probleem, toch?

SAM_6972
Dan verder naar stofje nr. 2, nr. 3 en dán wordt het anders… want hierna worden op nr. 4 en 5 de applicaties gezet. Bij nr. 4 laat ik de ene manier zien van het opbrengen van de applicaties, bij nr. 5 een andere manier.

SAM_6974
Eerst voor lapje nr. 4: de vorm van de paisley/druppel is al uit de papieren mal geknipt, en omgekeerd op Heat’n Bond Lite of Vliesofix getekend: pak deze onderdelen en leg ze klaar. Knip nu de vorm van lapje nr. 4 uit – iets buiten de stippellijn van het grotere patroondeel. Het is niet erg als dit lapje iets te groot zou zijn: liever te groot dan te klein.

SAM_6975
Leg het uitgeknipte patroondeel voor lapje nr. 4 op je volgende stof: bij mij is dat roze batik. Knip de roze stof uit, volgens de maten van het papieren patroondeel. Je ziet dat er aan twee kanten ook al rekening is gehouden met extra naadtoeslag.

SAM_6979
Naai dit (roze) lapje op z’n plek op de sandwich en sla het naar de goede kant.

SAM_6981
Controleer of de afmeting van het lapje klopt door het papieren patroon met de opening er nog eens op te leggen. (Rechts is bij het papieren patroon nog een naadtoeslag te zien, die kun je eventueel omvouwen om de dichte zwarte lijn tegen de naailijn te leggen.)

SAM_6983
Neem nu een kleur (batik)stof die je wilt gebruiken voor de paisley, leg het patroontje van Heat’n Bond Lite of Vliesofix er op en strijk dit (dit is de achterkant van de paisley, vandaar het omkeren van het malletje/spiegelbeeld) op je strijkplank of strijkmat.

SAM_6985

Knip de paisley nu uit, exact op de getekende lijn. Haal de papieren beschermlaag er af. Leg de roze stof op de strijkmat/strijkplank, zodanig, dat de sandwich weggevouwen is. Je kunt niet op alle lagen van de sandwich strijken, omdat de tussenvulling misschien kan gaan smelten (zeker als je synthetisch materiaal hebt gebruikt)

SAM_6987
Leg nu de (rode) paisley in de opening van het papieren patroon: het zou precies moeten passen. Houd dit met een vinger vast, en haal het papieren patroon weg.

SAM_6991
Strijk nu de (rode) paisley vast. Leg de sandwich weer goed, met de roze stof op plek nr. 4, speldt bij de randen vast.

En dan wat steken uitzoeken die leuk zijn om rondom/op de paisley te zetten. En daarbij zie je hoe belangrijk het is om te weten hoe de steek gemaakt wordt, en welke kant de steek opgaat. Zet de gekozen steek eerst op een proeflapje om alles uit te proberen.

Als eerste steek heb ik nr. 711 uitgekozen voor mijn BERNINA 770QE. Heb je zelf een andere steek die je leuk vindt? Zoek er dan een uit die aan weerskanten hetzelfde is, oftewel symmetrisch, dus niet met een lijn als basis. Bloemetjes zijn ook leuk (2e steek).

MAAR LET OP: bij het om de bocht gaan, steeds een motief helemaal af laten maken, dan de naald in de sandwich zetten, sandwich iets verschuiven en de volgende steek maken. Bij de langere stukken kun je soms wat steken achter elkaar maken, bij de scherpe bochten moet je echt steek voor steek werken. Het geeft niet of niet alles exact langs de rand komt te liggen: ik ben begonnen op de kleine druppel bovenaan, in het midden. Daarna ben ik meer op de rand gaan werken. (Heeft jouw steek een middenstreep? Gebruik deze dan om langs de rand van de applicatie te laten lopen). Werk langzaam.

SAM_6992
Hierboven zie je dat ik met de eerste rij bezig ben.

SAM_6998
En hier is mijn tweede rij af: ik heb beide rijen met steken gemaakt met neontinten van Magnifico/Superior Threads: lekker fel. Zo kun je een paar bredere steken opwerken, of wat meer hele smalle steken. Kijk gewoon wat je leuk vindt en maak er wat moois van.

SAM_7000
Vanaf dit punt heb ik mijn quiltvoetje voor Free-Motion quilten op de machine gezet en de ondertransporteur uitgeschakeld, voor het vrij quilten. Om het lapje op te vullen ga ik niet met meer siersteken werken, maar met echo quilten, in een spiraalvorm. Ik begin bij de bovenkant van de paisley, en ga steeds, ongeveer voetje breed, er omheen.

SAM_7002
Op een bepaald moment kun je niet verder, omdat je dan tegen de naad van de lapjes zit. Gebruik die naad om ‘door te steken’, om naar het volgende punt te gaan vanwaaruit je weer verder rondom de paisley en quiltlijnen kunt quilten, in steeds grotere rondes. Let erop dat je ver over de getekende lijnen van het Vliesofix werkt.  Uiteindelijk heb je heel veel echo’s gemaakt rondom de paisley.

SAM_7007
Hierna zet ik het naaivoetje #20C weer op de machine, en de ondertransporteur weer omhoog. Omdat de naad tussen de lapjes is gebruikt om ‘door te steken’ tijdens het quilten, zet ik exact langs/over de rand nog een rij dichte siersteken, zodat alle oneffenheden weggewerkt zijn, maar ook vanwege het leuke effect.  Dat is weer eens wat anders. Maak je overigens niet druk over eventuele hobbels die tijdens het quilten zijn ontstaan: bij mij zie je bij de ‘eerste gang’, onder de paisley, ook een hobbeltje. Daar zet ik naderhand gewoon kraaltjes op. Dat is nou juist het leuke van zo’n Crazy project: alles mag en alles kan!

SAM_7009
Dan gaan we naar lapje nr.5, met een iets andere opzet. Hiervoor heb ik het papieren patroon weer uitgeknipt, stofjes uitgezocht voor beide kleine paisleys, gestreken met Heat’n Bond Lite of Vliesofix, en het lapje voor nr. 5 (blauwe batik) op dezelfde maat geknipt als het papieren patroon.

SAM_7012
Nu ga ik eerst de paisley’s exact uitknippen, en in de opening bij de papieren mal leggen: het past weer precies.

SAM_7013
Ik zet twee vingers op de applicaties (op elk één), en haal het papier weg. Daarna de applicaties vast strijken.

SAM_7016
En dán pas leg ik het lapje op de sandwich, samen met het papieren patroon, om te controleren of ik het straks – als ik het omkeer en vastnaai op de sandwich – wel op de goede plek heb. Ook hier heb ik extra naadtoeslag bij de delen van het lapje die aan de rand moeten komen.

SAM_7018
Lapje nr. 5 sla ik hierna met de goede kant om, op de naailijn en naai het vast. Ik leg het weer naar de goede kant en speld het aan de randen vast. Dan ook hier weer steken opzetten: dit zijn kleinere paisley’s, dus gebruik hiervoor fijnere steken. Je mag natuurlijk ook gewoon stiksteken gebruiken om de buitenste randen vast te zetten, je zult bij alles wat je kiest bij deze kleine figuren wat vaker het voetje op moeten tillen om met de richting van de rondingen mee te gaan.

SAM_7019
Ik heb o.a. steek 137 gebruikt: die heb ik beduidend kleiner en korter gemaakt: van 9.0 qua breedte teruggebracht naar 6.0, en van 10.0 qua lengte teruggebracht naar 5.0: je ziet weer dat ik iets gewijzigd heb, omdat de getallen die breedte en lengte aangeven nu in het geel afgebeeld staan.

SAM_7021
Belangrijk is wel te bedenken dat de steken die gemaakt worden na het versmallen/verkorten ook nog eens dichter op elkaar gezet worden. Als je dikker garen gebruikt, kunnen de steken wat meer op elkaar komen – net wat je mooi vindt. Naast het versmallen en verkorten van de steek heb ik hem omgekeerd (gespiegeld), omdat ik die richting opwerken makkelijker vond. Zo kun je toch nog veel wijzigen aan een ‘vaste’ siersteek.

Het geeft niet als de siersteken die je op de paisley’s zet niet helemaal goed bij elkaar uitkomen, op het einde. Nogmaals, zet daar dan later een kraal, paillet of Hotfix steentje op: dan zie je er niets meer van.

SAM_7024
Voor de achtergrond van lapje nr. 5 ben ik vrij gaan quilten met krulletjes: het free-motion quiltvoetje weer op de machine gezet en ondertransporteur uitgeschakeld. Ik heb de naad tussen lapje 5 en de vorige lapjes weer gebruikt om ‘over te steken’, of om van de ene kant van het quiltwerk naar een andere kant te gaan. Je kunt dat zien aan de pijltjes.

SAM_7028
Er komt nl. weer een mooie siersteek overheen, die alles bedekt – het moet dan wel een siersteek zijn die ‘dicht’ is, en niet ‘open’.

SAM_7030
Hierna ga ik verder met de overgebleven stofjes, die ik weer vol zet met siersteken: daarvoor zet ik weer voetje #20C op, transporteur omhoog en gebruik weer allerlei garens. Zo heb ik bv. twee rijen hartjes met metaalgaren gemaakt, tegenover elkaar, maar niet persé gelijk, en daartussen met een andere kleur een zigzagsteek gemaakt, alsof deze drie steken bij elkaar horen (bovenste rij steken op de foto).

SAM_7031
Als ‘grapje’ heb ik in de open ruimtes van de paisleys een ‘grote vliegsteek’ gezet: dit is steek 26 bij mijn B 770QE: deze steek wordt normaal gesproken gebruikt om zak openingen, ritssluitingen en splitjes in middelzware tot zware stoffen te verstevigen, maar je kunt hem dus ook als enkele steek met siereffect gebruiken. Kijk eerst via een proeflapje waar en hoe de steek gemaakt wordt: bij mij start deze middenonder, op de basis van de driehoek.

SAM_7034
Mijn blok 9 is klaar en kan weer weggelegd worden.

SAM_7041
Om eens te zien hoe alle 9 blokken bij elkaar passen, heb ik ze op de grond neergelegd. Ik heb ze wel van boven/links naar onderen/rechts op volgorde van 1 t/m 9 neergelegd, maar de blokken net zo lang gedraaid tot ik vond dat de kleuren goed bij elkaar passen, en zo min mogelijk dezelfde kleuren/stoffen van verschillende blokken tegen elkaar aangelegd. Leuk zo, maar misschien wordt het wel heel anders straks…

Veel plezier met jouw versie van blok 9. Denk je er aan om een foto van je creatie in de COMMUNITY van de BERNINA Blog te zetten? Dan kunnen we er allemaal van genieten. Volgende maand blokken voor deel 10: doe je weer mee?

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Weet je het nog? Als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

 


NOG EVEN EEN BELANGRIJK BERICHT:
Vanuit de BERNINA Blog/BERNINA is er voor alle enthousiaste deelneemsters aan dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project een leuke verloting. Als je van alle maanden al je blokken plaatst in de COMMUNITY van de BERNINA Blog – dus van alle 11 de maanden dat je één of meerdere blokken gemaakt hebt, en daarna nog van de 12e maand (alle blokken bij elkaar gelegd, óf zelfs alles al aan elkaar) – doe je mee aan de GROTE VERLOTING. Je kunt echt schitterende prijzen winnen, van linialen tot stoffenpakketjes, van garensetjes tot naaldenpakjes en meer. Nieuwsgierig? Volgende week verschijnt een blogbericht met een overzicht van de rpijzen en een uitleg hoe je foto’s in de Community rubriek kunt uploaden.
De deadline voor deelname aan de verloting is 10 januari 2018 (zie hieronder bij de algemene voorwaarden voor deelname), wat je voldoende de tijd geeft om foto’s te maken en in de Community te zetten. Trekking in de week van 15 januari 2018 (en tevens de startdatum van het volgende Crazy Quilt Mystery Project dat ik weer voor BERNINA heb ontworpen).

Algemene voorwaarden voor deelname:

  • Het akkoord gaan met deze voorwaarden is een vereiste voor de deelname. Tot deelname bevoegd zijn personen uit Nederland en België. Medewerkers van BERNINA, samenwerkingspartners en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De foto’s moeten voor 10 januari, 23.59u in de Community van de BERNINA Blog worden gezet. De trekking van de verloting vindt plaats in de week van 15 januari 2018. De winnaars ontvangen daarna binnen 7 dagen via e-mail bericht en zullen worden verzocht om hun complete naam- en adresgegevens op te sturen. BERNINA is niet verantwoordelijk voor het niet of vertraagd ontvangen van dit bericht. Na ontvangst van de naam- en adresgegevens worden de prijzen verstuurd.  
  • Indien een winnaar/winnares om bepaalde redenen niet in staat of niet bevoegd is de prijs in ontvangst te nemen, wordt geen toezegging gedaan, dat een alternatieve prijs of andere vervanging wordt aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en het recht op de prijs kan niet aan een andere persoon worden overgedragen. Indien binnen 7 dagen na het verzenden van het bericht, geen antwoord van de winnaar/winnares werd ontvangen, vervalt de prijs. We behouden ons het recht voor daarna een nieuwe winnaar/winnares uit te loten of de prijzen niet te verzenden.
  • De prijzen worden per post verstuurd. Om de verzending te kunnen organiseren, moeten de winnaars hun naam en volledige adres aan BERNINA doorgeven. Indien we geen volledige gegevens ontvangen, kan de prijs niet worden verstuurd. BERNINA is niet aansprakelijk voor schade die tijdens het transport van de prijs ontstaat.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor, indien noodzakelijk, de wedstrijd te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De uitslag is definitief en kan niet juridisch worden aangevochten.
  • Alle Community namen zullen op een lijst worden verzameld en voor de verloting worden opgeslagen. Alle gegevens worden uiterlijk 30 dagen na het einde van de wedstrijd gewist. Adresgegevens worden uitsluitend van de winnaars verzameld en enkel voor het verzenden van de prijs gebruikt. Er worden geen gegevens aan derden doorgegeven.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht