Creatieve berichten over naaien

Nr. 5: Bernina Overlocker 1300MDC: het (snel) in elkaar zetten en afwerken van een eenvoudige canvas tas.

Met mijn oudste kleindochter werk ik elke woensdagavond aan een langlopend project, om haar extra leerstof te geven en te stimuleren in het uitzoeken op Internet, het opzoeken van feiten en het maken van een map vol met interessante en leuke onderwerpen. Afgelopen half jaar is dat vanalles over de ‘Romeinen’ geweest. Vanaf het nieuwe schooljaar – begin september – is het onderwerp Biologie/Scheikunde: we pakken het luchtig aan, en gaan als een soort ‘detective’ een herbarium maken en onderzoek doen.

Ze is oa. hoogbegaafd, en ook al is ze 8 jaar, we zoeken heel wat uit met elkaar. Voor de ‘Romeinen’ heb ik een canvas tas voor haar gemaakt, om al haar mappen, boekjes, pennen ed. in mee te kunnen nemen (ze woont ca. 50m van ons vandaan). Dat onderwerp is afgesloten, dus voor het nieuwe onderwerp maak ik natuurlijk een nieuwe tas.

SAM_7242
Het wordt een eenvoudige canvas tas. De vorm heb ik al gesneden, en voor de voorkant op PhotoFabric een aantal afbeeldingen gemaakt, met de omschrijving van Biologie en Scheikunde. Dit heb ik op Heat’n Bond Lite gestreken, in een soort bladvorm geknipt, papier er af gehaald en op de voorkant van de tas – die nog open ligt – gestreken.

SAM_7244
Daarna de randen van PhotoFabric omgewerkt om alles vast te zetten. Dit heb ik met Mirage/Wonderfil gedaan op de BERNINA770QE, met de BSR via vrij quilten: een prachtig rayongaren, willekeurig gekleurd, de kleur die ik gebruikt heb is 16 Green Foliage.

SAM_7246
Hier zie je de inkepingen die ik voor de bodem heb geknipt: 5 cm diep en 5 cm hoog: dit wordt straks platgelegd om de bodem te creëren. In een platte tas past niet alles wat ze straks mee gaat nemen.

SAM_7248
En dan ben ik blij met de BERNINA Overlock 1300MDC: alle naden ga ik hiermee afwerken en gelijktijdig de eenvoudige tas in elkaar zetten: dit gaat veel sneller dan met de naaimachine en geeft bovendien een siereffect, zoals ik straks laat zien. Ik gebruik 4 kleuren lockgaren, voor een vrolijk effect. Ik gebruik Steek 1 (prima om alle 4 kleuren te zien), 2 naalden, instellingen gecontroleerd en locken maar… eerst de zijnaden, dan de onderkant plat leggen en dichtmaken. Zo krijgt de tas een bodem.

SAM_7250
En zo zien de binnennaden er uit: deze locksteken komen niet aan de buitenkant – hier heb ik ze gebruikt om de zijnaden en bodemnaden dicht te stikken.

SAM_7252
Even laten zien hoe de bodem er vanaf de goede kant uit ziet…

Ik laat de tas gekeerd (buitenkant zichtbaar), omdat ik de bovenrand naar de goede kant ga vouwen om de locksteken ca. 1,5 cm vanaf de kant door te stikken – door de tas binnenstebuiten te bewerken kom ik er beter bij.

SAM_7259
Op de afbeelding hierboven zie je het sierstiksel. De tas is even omgekeerd om het te laten zien. Zo zijn de locksteken siersteken geworden.

SAM_7254
Hengsels beiden op de lange kant gelockt. Ze zijn nog te lang, ik ga ze eerst op maat snijden.

SAM_7256
Dan de hengsels plat gelegd, waarbij de locksteken middenop naar buiten komen te liggen, die blijf je zien, met siereffect dus, en met de BERNINA770QE doorgestikt, waarbij de hengsels aan de korte kanten naar binnen gevouwen zijn, beiden op gelijk formaat. Bij het ene hengsel heb ik de blauwe locksteken naar voren gehaald, bij de andere de rode steken.

SAM_7261
De hengsels heb ik daarna met een kruisstiksel op de bovenrand van de tas gezet: 8cm vanaf de zijnaden en ca. 4,5cm vanaf de bovenkant. Het hengsel met de zichtbare rode steken op de voorkant van de tas, met de blauwe steken op de achterkant. De kruisstiksels zijn niet alleen decoratief, maar zorgen voor stevigheid: er komt heel wat gewicht in de tas.

SAM_7263
En dit is de kant-en-klare tas. Tot de volgende keer, als ik weer wat van de BERNINA Overlock 1300MDC laat zien.

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam