Creatieve berichten over naaien

Blousje met een vleugje goud

Voor het jubileum van BERNINA heb ook ik me gestort op een project met goud. Met mijn voorliefde voor bloemen prints, strepen en panter-print nog een hele uitdaging. Hoe ga ik goud verwerken in een kledingstuk waarbij het niet wegvalt?

Het idee

Mijn inspiratie voor een kledingstuk komt vaak van twee dingen: een patroon wat me erg aanspreekt, of materialen die me aanspreken. Ik kan geen stoffen kopen zonder er iets in te zien. Ik koop een lap met een doel, weet direct wat ik ervan wil maken. Soms een concreet patroon, soms een vaag idee maar wel in grote lijnen al bepaald. Hetzelfde geldt voor patronen die ik koop, ik weet vaak al direct wat voor soort stof, de kleur of print die de stof moet hebben. Hierdoor kan je gericht shoppen maar ben je ook je grootste vijand. Vinden wat je in je hoofd hebt is soms een hele uitdaging.

En toen was daar dus de uitdaging met goud. Het heeft even geduurd voordat ik hier inspiratie voor had. Ik had een extravagante rok of jurk kunnen maken van gouden lamé stof, maar dat is wel erg letterlijk goud. Tijdens een bezoek aan de stoffenwinkel kwam ik goud garen tegen om mee door te stikken. Het idee was daarmee snel geboren: een blousje met gouden details.

Accenten met decoratieve steken

Sinds ik mijn Bernette38 heb, heb ik al het een en ander uitgeprobeerd aan functies. Vooral de automatisch draadafsneider, de meerdere automatische knoopsgaten en instelbare persvoetdruk bevallen mij goed. Waar ik erg enthousiast over was maar tot dusver nog geen gebruik van had gemaakt zijn de decoratieve steken. Het leek mij daarom leuk om daar iets mee te doen op dit blousje. Hiervoor maakte ik eerst een proeflapje waarop ik meerdere steken probeerde en speelde met de instellingen.

Het garen wat ik gebruikte viel mij tegen. Ik had online al gelezen dat dergelijk metallic garen niet al te soepel door de machine gaat, een lagere draadspanning en langzaam tempo helpt hiermee. Extra handig dat je ook de snelheid kan aanpassen op de b38! Zelfs met de meest lage snelheid en een aangepaste bovendraad spanning had ik moeite met het garen. Het garen bestaat uit meerdere draden die om elkaar heen zijn gedraaid en vooral het metallic gedeelte van de draad knapt snel waardoor het niet netjes stikt. Een aantal stukjes heb ik daarom met de hand over moeten doen om een goed dekkend resultaat te krijgen.

De blouse is gemaakt van een creme katoen. Als decoratie steek koos ik steek 84 in mode 3. verder gebruikte ik de rechte steek 1 van mode 1  voor extra decorative steken. Om het stiksel goed op te laten vallen heb ik witte knopen gekozen in plaats van gouden knopen. Het patroon wat ik heb gebruikt komt uit Gertie’s vintage casual boek en is een blouse geinspireerd op de jaren ’40. De kimonomouwen tekende ik er zelf aan.

Het eindresultaat: een luchtig zomers blousje met “A touch of gold”.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam