Creatieve berichten over naaien

Lingerie maken met de bernette 38

Lingerie maken was iets dat al lang op mijn lijstje stond. Ik maak veel van mijn dagelijkse kleding zelf, lingerie is een leuke aanvulling hierop. Ik had alleen absoluut geen idee waar te beginnen. Wat heb je nodig? Hoe werken al die bandjes, elastiekjes en stofjes? Hoe moet z’n patroon in elkaar? En hoe zorg ik er dan voor dat het een beetje goed zit? Na eerst zelf aan de slag te zijn gegaan met het maken van slips, was het tijd voor de lingerie cursus! In deze blog vertel ik je wat ik heb geleerd tijdens de tweedaagse cursus en laat ik natuurlijk het resultaat zien.

Voorbereidingen 

De cursus die ik volgde was bij Yolanda Fashion Modevakschool. Yolanda heeft een breed aanbod van cursussen en opleidingen, waarbij lingerie maken een van haar specialiteiten is. Ik koos voor een twee-daagse lingerie cursus waarbij we een BH en een slip gingen maken.

Voordat de cursusdagen begonnen ben ik eerst een keer langs Yolanda geweest voor het opmeten van de maten, op basis hiervan maakte zij het patroon voor de BH. Ook kregen we van tevoren een lijst met benodigde materialen toegestuurd, we kregen ook de optie om bij haar materialen af te nemen en ze had een aantal (web)shops waar we de materialen konden vinden. Ik koos ervoor om zelf materialen te kopen omdat ik mezelf ken, ik wil iets aparts. Ik koos voor roze lycra met zwart kant en zwarte bandjes, elastiek en afwerking. Het was wel even een gedoe om alles uit te zoeken maar uiteindelijk kon ik alles bij twee webshops bestellen.

Cursus dag 1.

Op de eerste dag van de cursus hebben we eerst een proef-cup “gepast” die Yolanda voor ons had gemaakt op basis van ons patroon. Na het passen werden de patronen nog wat aangepast. Na uitleg over de materialen konden we aan de slag met het uitknippen van de bh-band en de cups.

Tijdens de eerste dag werd me al snel duidelijk dat het maken van een BH heel anders is dan het maken van bijvoorbeeld een jurk. Het materiaal is heel anders en omdat je op een veel kleinere schaal werkt is alles veel verfijnder. Ik was erg blij met mijn bernette38 machine waarop ik de persvoetdruk en draadspanning kon aanpassen zodat ik de BH mooi in elkaar kon stikken. Ook de afgeronde zig-zag steek is erg handig voor het naaien van het elastiek (modes 2, steek 18.)

Aan het einde van de eerste dag hadden we de bh tot dusver gemaakt dat we deze voor konden houden met de beugels erin om de pasvorm te controleren. 

Cursus dag 2.

De tweede dag begonnen we met het doorvoeren van de aanpassingen die nodig waren. Daarna was het zaak om de bh verder af te maken. Heel wat stikken van bandjes, kantjes en elastiek later was mijn eerste zelfgemaakte BH af!

Er was ook nog de mogelijkheid om een slip te maken, hier ben ik tijdens de cursus dagen niet meer aan toe gekomen. Wel hebben we uitleg mee naar huis gekregen om de slip op onze eigen maat te tekenen en in elkaar te zetten. 

Ik ben heel blij dat ik deze cursus gedaan heb. Yolanda is erg geduldig en door de kleine groep konden we veel vragen stellen en om hulp vragen wanneer dat nodig was. Ook kon je goed op je eigen tempo werken. De BH die ik heb gemaakt past helaas niet helemaal goed, wel is het patroon door Yolanda aangepast zodat ik thuis een tweede kan maken die waarschijnlijk beter past. Het maken van een goed passende BH is echt een hoop werk. Tijdens de cursus heb ik veel kennis opgedaan wat er nodig is om een BH te maken en dat was ook mijn doel met de cursus. Ik kan het volgen van een dergelijke basis cursus dan ook aanraden aan iedereen die interesse heeft om zelf lingerie te gaan maken. 

Ik vind het erg leuk dat ik nu de kennis en kunde heb om verder te experimenter met het maken van lingerie, al vind ik het maken van kleding nog steeds leuker 😉

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam