Creatieve berichten over borduren

Les 107: BERNINA Borduursoftware V8: Art Canvas: van gesloten objecten naar borduurmotief

Bij les 106 werd een foto via het Freehand gereedschap overgetrokken (lijnen), waarna er een borduurmotief van gemaakt is. In deze les gaan we gesloten vormen gebruiken in Art Canvas om gesloten objecten te krijgen die in Borduur Canvas opgevuld kunnen worden met steken. Bedenk wel dat dit één van de methodes is om dit te doen: er zijn nog veel meer andere manieren te vinden. De bedoeling is dat je een bloemvorm kunt maken: het hoeft niet exact hetzelfde te zijn als op de foto: die gebruik je alleen als basis.

Dezelfde foto wordt gebruikt als basis. Ik heb hem onderaan het werkvlak gezet, zodat ik bovenaan genoeg ruimte heb om met gesloten vormen te oefenen.


Eens kijken waar alle gesloten vormen zitten en hoe ze getekend kunnen worden: als je de verticale (extra) taakbalk weer hebt geplaatst, links van je werkvlak, klik dan op het pijltje bij Rechthoek: je ziet er 2 icoontjes staan: de rechthoek (vierkant en rechthoeken in allerlei variaties qua maatvoering mogelijk), en 3-puntsrechthoek.

Met het eerste icoontje kun je rechte figuren slepen vanaf een bepaald punt (let ook op hoe HINTS weer aangepast wordt: ‘rechthoeken tekenen’ en meer informatie, zoals help onderwerp, video en zelfstudie (een bord creëren));


Met het tweede icoontje teken je in dmv. van slepen de rechte figuur. Klik op een punt, sleep naar beneden of opzij tot je de gewenste basislijn hebt getekend en laat de muisknop los. Voor de hoogte sleep/trek je de lijn (die de vorm van een rechthoek/vierkant krijgt) naar de plek van je keuze, klikt en de gesloten rechthoek/vierkant staat klaar. Wil je bepaalde hoeken/graden tekenen, houd de Ctrl toets dan ingedrukt = zie HINTS.


Op deze manier kun je ook Cirkels of Ellipsen tekenen: klik op het pijltje van het icoontje onder het vorige: 2 opties verschijnen. Als eerste ‘Ellips’, om ronde figuren op dezelfde manier als bij de 1e rechthoek te tekenen (kijk bij HINTS = nu Ellipsen tekenen met oefeningen) = klik en sleep direct tot de juiste maat, laat de muisknop los. en de 3-punts ellips: bij HINTS staat nu: precisie-ellipsen tekenen. Teken ook hierbij een basislijn door op een plek te klikken en te slepen, laat muisknop los en trek de vorm tot z’n gewenste maat. Klik en de figuur staat klaar. Volg eventueel verder de aanwijzingen hiervan om te oefenen.

Je kunt de ellips nog veranderen naar een taartvorm of boog: dat kan direct nadat je de ellips getekend hebt en deze nog geselecteerd staat (zwarte nodes er omheen). Klik hiervoor bij de Eigenschappenbalk (boven) op het 2e icoontje ‘Taart’ = cirkel met hap eruit.

Om de cirkelvorm op en te maken klik je bij de Eigenschappenbalk op het 3e icoontje ‘Boog’= cirkel open.
Dit zijn de meest eenvoudige icoontjes om gesloten vormen van te maken.


Voor de bloem ga ik als het icoontje Ellips gebruiken, vanwege de vorm van de bloemblaadjes: ik vergroot mijn foto extreem, zodat ik in ieder geval één bloemblad in beeld heb.


Het is even uitproberen waar je het eerste punt/klik neerzet. Ik heb gekozen om dat via ‘3-punts ellips’ te doen: voor de basislijn die ik heb gezet heb ik het midden van het bloemblaadje gebruikt: dat is ongeveer recht.


Daarna naar opzij gegaan tot ik de vorm er omheen had gezet. Zorg dat elke vorm ongeveer het blad volgt.


Zo heb ik alle blaadjes (8) met een ellipsvorm om getekend. Op het middendeel heb ik een cirkel getekend,


en daarna de foto geselecteerd en opzij geschoven, zodat ik alleen de tekening zie.


Hierna ga ik de gesloten vormen inkleuren: ik selecteer een bloemblad, en klik daarna op het icoontje ‘Gelijkmatig invullen’, van de linker taakbalk, helemaal onderaan.


Zodra je daarop geklikt hebt, verschijnt het menu ‘Vulling bewerken’ en zie je dat de geselecteerde gesloten vorm zwart gekleurd wordt. Nu kunt je zelf een kleur aangeven: liefst een effen kleur zonder effecten, omdat de Borduur Canvas dit het makkelijkste om kan zetten naar borduursteken. (Effecten zijn leuk voor papieren projecten, zoals kaarten en brieven).

Kies een leuke kleur van het grote vlak, of kies een kleur vanuit de regenboogbalk, klik daarna op OK en de ellips is gekleurd.

Je kunt ook op de gekleurde vakjes bij het Kleurenpalet = rechts van HINTS klikken en zo bij elk geselecteerd vlak de kleuren invullen. Klik elke vorm aan en kleur het in. Ook de middencirkel.

Of een blaadje onderop, bovenop of deels onder/boven ligt, heeft te maken met de tekenvolgorde: geen paniek – dit kan later in de Borduur Canvas nog allemaal gecorrigeerd worden.
Hierna selecteer ik de volledig ingekleurde bloem, en converteer dit naar Borduur Canvas.


Vanaf dit punt kun je de bloem helemaal gaan bewerken. Allereerst haal ik de omlijningen weg: dat doe ik door bij ‘Kleurenfilm’ het laatste vakje = omlijningen aan te klikken/selecteren en via Delete te verwijderen. Ik kan ze later altijd nog terugzetten, als ik dat wil, maar voor het bewerken van de objecten kan ik ze niet gebruiken.


Via ‘Opnieuw vormgeven’ ga ik de blaadjes wat natuurlijker maken. Hiervoor voeg ik nodes toe (linker muisknop op de randen klikken = vierkante nodes voor hoeken/rechte lijnen, rechter muisknop op randen klikken = ronde nodes voor kromme/rondingen). Om de blauw ronde nodes die ik ga gebruiken goed te kunnen zien, geef ik de blaadjes tijdelijk even een witte kleur, anders vallen ze niet op.


Dit kan een tijdrovende klus zijn: net hoeveel je wilt aanpassen. Ik maak de blaadjes bij het middendeel weer ‘open’, zoals bij de foto ook te zien was. Je merkt dat V8 de steken ernaast/eronder vaak aanpast. Soms moet je een beginpunt (groen vierkantje) of een eindpunt (rood plusje) van het borduren even verschuiven om de node daaronder te kunnen verplaatsen. Vergeet niet om dit weer terug te zetten.


Als je het middenrondje ook gaat bewerken om daar ‘stampers’ van te maken, kan het zijn dat de blaadjes niet meer ‘onder’ dat object liggen. Klik dan met ‘Opnieuw vormgeven’, waar je nog steeds mee werkt, op het betreffende blaadje en trek de nodes zodanig ‘over’ het middenrondje, dat deze steken ‘onder’ dit rondje komen te liggen. Doe dat pas op het laatst, als het hele rondje klaar is. Zo bewerk je alles wat nodig is.


Hierna kun je per blaadje de ‘hoek’ van de stekenrichting nog wijzigen, om ook dit zo natuurlijk mogelijk te maken: nog steeds via ‘Opnieuw vormgeven’ klik je op een blaadje en trekt de lange lijn met twee oranje vierkantjes een andere richting op. Ik heb de lijnen steeds naar het midden laten wijzen, zodat de stekenrichting van alle blaadjes vanuit dat middenpunt gemaakt worden. Is zo’n lijn lastig te zien? Verander dan tijdelijk de kleur van een blaadje. Is de lijn te kort? Trek aan een vierkantje om deze te verlengen, desnoods tot voorbij het object.


Voor het middenrondje = hart bloem ga ik een fantasievulling gebruiken: ik kies voor ‘051 Bowtie (0)’, door met de rechter muisknop op dit middenrondje te klikken en bij het menu ‘Object Eigenschappen’ voor deze steek te kiezen. Je kunt vanalles nog instellen/wijzigen; klik altijd eerst op ‘Toepassen’, zodat je direct het resultaat ziet. Ben je tevreden, klik dan op ‘OK’. Houd er wel rekening mee dat bij een fantasievulling meer steken gemaakt worden.


Klik dan bij ‘Kleurenfilm’ elk vakje apart aan, en klik daarna bij ‘Bewerken’ van de linker kolom op ‘Verwijder overlappingen’. Dit zorgt ervoor dat er geen hinderlijke steken onnodig onder de objecten voorkomen, en het stekenaantal teruggebracht wordt.


Nu kun je eventueel weer een omlijning aanbrengen: selecteer de hele bloem. Bij ‘Bewerken’ van de linker kolom op ‘Omlijnen en compensaties’ zet je bij ‘Type’ welke omlijning je wilt hebben (bij mij Enkelvoudig), dan kies je de kleur (bij mij zwart), daarna ‘Overlappende objecten’ het 3e vakje: alle objecten worden hiermee apart omlijnd. Zorg ervoor dat het vakje voor het volgende deel ‘Compensatie contouren’ niet aangevinkt is. Klik op OK en de omlijning is (weer) aangebracht. Bij ‘Kleurenfilm’ is hier een vakje voor gekomen, dat helemaal onderaan staat: dit wordt het laatste geborduurd. Wil je weten of alles soepel verloopt? Bekijk dat via ‘Steekspeler’.

Dit is zelf digitaliseren: het kost best veel tijd, zeker als je details aan wilt brengen. Met deze bloem kun je vanalles maken en toevoegen, om die bij allerlei gelegenheden te kunnen gebruiken, zoals:


*Kopieer en plak, om er een heleboel te maken. Spiegel, roteer enz.


*Maak een krans van bv. 8 bloemen. Kijk wel of het uitvoerbaar is, qua borduren: zoals ik de krans hierboven gemaakt heb is bij al bijna 32 x 32 cm groot en telt 676.883 steken….


*Met een Quilt achtergrond (linker kolom bewerken, Quilt achtergrond – maten en instellingen zelf bekijken).


*Met letters/tekst erbij in leuke effecten.

En nog veel, veel meer, je kunt er zelf vast nog wel een aantal verzinnen. Het leuke van zelf digitaliseren (oa. op deze manier) is dat het JOUW ontwerpen zijn: je mag ze overal voor gebruiken, er zit geen copyright op (tenzij je het er zelf opzet). Op deze manier kun je hele persoonlijke borduurmotieven maken. En zoals altijd geldt weer: hoe meer je hiermee bezig bent, hoe makkelijker alles wordt en hoe beter je borduurmotieven zelf kunt maken.

Volgende keer weer een ander onderwerp.  Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Nannie Happel

  Hallo Sylvia ,volg al een tijdje jouw lessen en bij deze les zie ik dat je bij de enkele bloem een quiltachtergrond hebt gemaakt maar hoe doe je dat als je een bloemen cirkel heeft??

  Op Facebook zie ik ook dat er nieuwe lesjes zijn verschenen maar dan in het Engels zijn dit de zelfde lessen

  • Sylvia Kaptein

   Hoi Nannie

   Als je bedoelt dat je bloemenmotief/objecten aan de buitenkant cirkelvormig zijn, dan zal de quiltachtergrond die cirkel volgen, qua echo.

   Verder ben ik inderdaad vanaf les 1 voor de Engelse/Internationale BERNINA Blog alles opnieuw aan het behandelen. Die lessen zijn niet helemaal gelijk: ook ik leer terwijl ik de software V8 aan het uitpluizen ben. Bovendien is er inmiddels (vorig jaar al weer) een update gekomen, die er nog niet was toen ik op 25 maart 2017 de eerste les gepubliceerd heb op de BERNINA Blog.

   Gebruik de Nederlandse lessen en kijk eventueel dan ook naar de Engelse: dan heb je het beste van beiden.
   Groetjes Sylvia

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam