Creatieve berichten over quilten

Patchwork rondingen moeilijk? Niet via deze techniek!

Quilt(st)ers en Patchwork: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Werken met grote stukken stof, kleine stukken, rechte naden en… soms rondingen. Voor dat laatste bestaat een grote drempel, omdat het niet altijd lukt om twee rondingen = hol en bol, op elkaar te naaien.


Er zijn veel Patchwork patronen waar je rondingen op/aan elkaar moet zetten: denk maar eens aan de Drunkards Path – de meest bekende patchwork quilt waar bij élk blokje patchwork rondingen heeft. Ook al is een blokje vierkant, de twee patches (stukjes) die aan elkaar gezet moeten worden blijken voor velen een reden om de quilt dan maar niet te maken… veel te lastig… of niet?

In dit Blogbericht ga ik je laten zien hoe je dat op een hele makkelijke manier voor elkaar kunt krijgen, waarbij je niet al te veel spelden hoeft te gebruiken, maar Bohin Glue Pen = stoffenlijm, die tijdelijk blijft zitten (verdroogt na een korte tijd).

Wat heb je nodig?

  • Patroon van een Drunkards Path = 2 malletjes/patroondelen. Een A en een B – te vinden in veel tijdschriften, en zelfs op Internet, afmeting maakt niet uit, maar niet al te klein
  • 2 Contrasterende stofjes
  • Naaigaren
  • Bohin Glue Pen
  • Lange quiltspelden, bv. Flower Pin

En natuurlijk je naaimachine met toebehoren.

Hoe ga je te werk?


Download een patroon met 2 malletjes voor de Drunkards Path. Knip de twee malletjes apart uit met naadtoeslag. Is er geen naadtoeslag aanwezig bij het patroon dat je gebruikt? Teken het malletje dan over INCLUSIEF naadtoeslag (= 0,5cm of 1/4 inch).


Vouw beide mallen dubbel door de zijkanten op elkaar te leggen: doe dit secuur. Zo kan het midden gevonden worden. Maak de vouw scherp.


Vouw de malletjes weer open: je ziet nu de vouw, maar evengoed kun je het beste in de naadtoeslag van beide malletjes een streepje/markering zetten en een M=midden, zodat je dit altijd terug kunt vinden.


Zoek twee contrasterende stofjes op. Leg het eerste malletje met de tekstkant naar beneden, en zet Bohin Glue Pen = stoffenlijm langs de randen en het midden van dit malletje, op het papier.


Keer het malletje om en druk het op de verkeerde kant van het stofje: door de (tijdelijke) lijm blijft dit plakken


en kun je rondom het malletje knippen of snijden, om zo de juiste maat stof voor het patchwork stuk te verkrijgen. Op de foto hierboven zie je alleen het malletje, maar het stofje ligt er nog onder.


Til het papieren malletje op en haal het weg van de stof. De Bohin Glue Pen lijm laat makkelijk los. Gebruik dit malletje en deze werkwijze opnieuw voor volgende lapjes.


Leg het malletje weer even op de stof, til het op en teken met potlood of pen een streepje/markering voor het midden, IN de naadtoeslag. Daar zie je later niets van.


Doe hetzelfde met het andere malletjes/stofje.


Zo heb je voor één blokje twee stofjes: een stofje met een holle ronding en een stofje met een bolle ronding.


Leg het stofje met de holle ronding bovenop het stofje met de bolle ronding, goede kanten op elkaar.

Met maar een paar spelden vastzetten, door gebruik van Bohin Glue Pen lijm


Zet op het onderste lapje (bolle ronding) OP de naadtoeslag tipjes Bohin Glue Pen lijm.


Leg een zijkant van het bovenste lapje (hol) gelijk met dezelfde zijkant van het onderste lapje (bol) en zet een lange quiltspeld (Flower Pin) er al WEVEND in = meerdere keren er doorheen. Zo blijven de lapjes goed op elkaar zitten.


Doe hetzelfde met de andere zijkant(en). Je ziet dat het bovenste lapje (hol) zich al naar het onderste (bol) voegt.


Druk nu beide lapjes op elkaar, randen gelijk en het teken voor het midden op elkaar. Door de Bohin Glue Pen lijm blijft alles prima zitten. Als je met grote lapjes werkt, kun je de stofjes vanuit het midden naar de ene kant op elkaar drukken, en daarna vanuit het midden naar de andere kant, om alles goed te verdelen, maar meestal valt alles ‘vanzelf’ op elkaar. Je ziet op de afbeelding hierboven dat ik nog een paar lange quiltspelden heb gebruikt: dit om de plooien/los liggende stof bovenop tegen te houden, zodat dit bij de randen/naden niet in de weg gaat zitten.


En dan kun je de lapjes op elkaar naaien: naadtoeslagbreedte is afhankelijk van wat je via je papieren malletjes hebt aangegeven.


Nog even naar de goede kant omslaan en eventueel de naad netjes strijken: deze valt bijna vanzelf naar de kant van het lapje met de holle ronding.

Met deze manier van werken maak je snel en makkelijk een Drunkards Path blokje, maar kun je ook andere patchwork rondingen op dezelfde manier maken.

 

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein          
www.sylviasartquilts.nl

 

Een stukje geschiedenis

De oorsprong van het zig-zag patroon met rondingen is naar verschillende bronnen te voeren, maar de meest gebruikte/bekendste is wel die van de Women’s Temperance* Movement in de vroege 20e eeuw (de vrouwenbeweging ontstond rond 1890, maar pas bij de derde ‘golf’ van protesten is dit patchwork blok ontstaan). Rond die tijd ontstond daarbij de Anti-Saloon League: deze beweging die voor de ‘Prohibition‘ (verbod op drankgebruik) was, werd vanuit de vrouwenbeweging gesteund: drank veroorzaakte in die tijd veel problemen, vooral onder de sociaal armen/arbeiders. Dmv. het maken van patchwork quilts met de Drunkards Path = letterlijk ‘Dronkemanspad’, gaven steeds meer vrouwen aan het alcoholgebruik/misbruik zat te zijn. Vaak werden deze quilts gemaakt in twee kleuren: blauw en wit, de kleuren van de insignes die deze vrouwen droegen om aan te geven dat ze de Prohibition steunden. Wij kennen het gezegde ‘lid zijn van de blauwe knoop’ (nooit alcohol drinken en er zelfs tégen zijn); een gezegde dat rond dezelfde tijd ontstond en wat van dat insigne is afgeleid. De vrouwenbeweging was zeer succesvol, waardoor op het laatst zelfs de Nationale Prohibition werd ingevoerd, van 1920 tot 1933.
En waarom nu dit ‘patroon’? Omdat het pad = de donkere (blauwe) kleur, de waggelende weg aangaf die een dronkaard ‘liep’, en de lichte (witte) kleur de achtergrond/de onschuld. Beide kleuren zorgen voor een sterk contrast, waardoor de ‘waggelende weg’ goed te zien was, en het protest daarmee duidelijk werd aangegeven.
*Temperance = Matigheid

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: 2 Contrasterende stofjes, Bohin Glue Pen, Flower Pins, liniaal, patroon Drunkards Path, potlood of pen, rolmes, snijmat, Stoffenschaar

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam