Creatieve berichten over naaien

Eruit gegroeid… wat nu? Rembrandt-jurk vergroten dus

Ze kwam met de Rembrandt jurk die ik voor haar gemaakt heb (zie bericht van 14 juli op deze BERNINA Blog). ‘Oma, de jurk is te klein geworden, en ik wil hem voor het Kerstfeest op school aan. Kun jij hem groter maken?’. Tuurlijk, doen we… dat was echter toch nog wel een klusje…


De jurk heb ik gemaakt van Rembrandt stof, speciale print. Binnenkant lijfje gevoerd met zwarte tricotstof, en alles – echt alles dus – doorgestikt. Dat maakt het niet makkelijk om naden los te tornen om stof ertussen te zetten en zo de jurk te verbreden.


Dan maar de naden/stiksels weggeknipt, wat wel betekent dat de hals en armsgaten nu groter zijn. Het beleg van zwarte tricotstof er ook uitgehaald…


dat heb ik gebruikt als ‘mal’ voor een nieuw stuk – een breder stuk. Met kleermakerskrijt heb ik de nieuwe – breder – vorm getekend.


Om de jurk zelf breder te maken, heb ik twee stroken zwarte tricotstof in de lengte geknipt: die ga ik tussen de zijnaden naaien. Daarvoor heb ik eerst de zijnaden opgemeten.


De beide stroken heb ik op de extra breedte + 2 x naadtoeslag geknipt, en extra lang, zodat ik ze er makkelijk in kan zetten.


Omdat zowel de halsopening als de armsgaten nu ruimer zijn vanwege het wegknippen van de naden/randen, ga ik dit opvangen door er boordstof in te zetten. Eerst de hals opmeten:


En dan een stuk boordstof knippen op 70% van de lengte (die formule heb ik ooit ergens gelezen: lengte x 70% = de juiste afmeting ivm. rek van boordstof + 2 cm naadtoeslag, en 10 cm breed (is ook incl. naden).


Via de lockmachine sluit ik de korte zijnaden tot een rond geheel en vouw dan de boordstof dubbel, om zo een dubbele boord aan de hals te kunnen zetten.


Voor- en achter zet ik een speld – ook bij de jurk zelf en het beleg – en speldt de dubbele boord bij de rafelranden tussen de jurk en het beleg, zodat alles in één keer vastgezet wordt.


Dat doe ik met Steek 11 van de B770QE: een fijne zigzagsteek, die voor stretch stoffen bedoeld is. Door de fijne zigzag rekt de steek mee. Als je een stiksteek zou gebruiken, kan deze knappen bij het aantrekken van de jurk, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Op de voorkant van het werk zie je niets van de zigzag.


De hals zit nu netjes: de belegdelen laat ik nog even los totdat de zijnaden verbreed zijn. Daarvoor zet ik dus aan beide zijkanten een strook zwarte tricotstof: eerst met de lockmachine, daarna doorstikken op de goede kant met de naaimachine.


Aan de binnenkant is alles netjes afgewerkt met locksteken. Door het inzetten van deze stroken is het armsgat direct gesloten. Nog steeds laat ik het belegdeel los.


De boorden voor de armsgaten dubbel gelegd, en via de vrije arm (weer zo handig) op de B770QE eraan genaaid (belegdeel teruggevouwen). Daarna heb ik de randen afgelockt.


Als laatste heb ik de zijnaden van het belegdeel dicht genaaid, en heb ik het beleg bij heide armsgaten met de hand tegen gezoomd. Zo zit de jurk weer netjes in elkaar.


Dit is de jurk nu: verbreed, en de hals en armsgaten voorzien van een dubbel boordje. Hopelijk kan ze het weer een tijdje aan.

Groeten vanachter de naai- en lockmachine,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam