Creatieve berichten over borduren

Beginnen met borduren – deel 2

Beginnen met borduren – deel 2

In mijn kennismakingsblog schreef ik dat ik jullie mee ga nemen in mijn borduuravontuur dit jaar. De eerste stappen zijn gezet, mijn eerste borduursteken op BERNINA 590 zijn gezet! In mijn blogs, beginnen met borduren, leg ik uit hoe dit is gegaan. Dit is blog beginnen met borduren – deel 2. Wat ik snel onder de knie had en wat even puzzelen was. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Deze blog is voor beginnende borduursters en voor degene die nog twijfelen over de aanschaf van een borduurmodule/machine. 

Ik heb een reeks van ongeveer 5 blogs gepland waarin ik op ontdekking ga met borduren. Hoe stel ik de machine in, hoe kies ik een patroon of gebruik van een USB, het wisselen van garen, verschillende stoffen en daarbij verschillende verstevigingen enzovoort. Mochten jullie vragen of ideeën hebben voor deze reeks laat het vooral weten in de comments! 

Zelf heb ik de Borduurmodule M en voor dit project heb ik Middelgroot borduurraam gebruikt. 

Image of Middelgroot borduurraam.

Middelgroot borduurraam

Het Borduurraam medium is een nuttig hulpmiddel voor het exact vervaardigen van middelgrote borduurwerkzaamheden met de BERNINA borduurcomputer.

Meer informatie
Image of Borduurmodule M.

Borduurmodule M

Borduurmodule M biedt een borduurgebied van tot 16,5 cm breed. Perfect voor het maken van adembenemende projecten en borduurwerk met de vrije arm!

Meer informatie

Stof in het borduurraam plaatsen

In mijn vorige blog ben ik erachter gekomen dat je de stof ook verkeerd kan in spannen. Een oplettende Bernina gebruikster attendeerde mij hierop, super fijn want ik merkte zelf ook al dat de stof veel bewoog. Ik dook in de Bernina filmpjes. Ik vond dit duidelijke filmpje waarin goed te zien is welk deel van het borduurraam je neerlegt en waar dan de stof tussen gaat. Het volgende borduur project kan nu écht beginnen.

Borduurraam voorbereiden beginnen met borduren - deel 2

Borduurraam voorbereiden beginnen met borduren - deel 2

Borduurraam voorbereiden beginnen met borduren - deel 2

De eerste paar keren gebruikte ik de effen kleuren die ik bij de machine geleverd kreeg om te oefenen. Ondertussen heb ik een prachtige set borduurgaren van Amann-Mettler besteld. Mettler borduurgarenset ideaal voor beginnen met borduren

Ik ben nu dus gaan oefenen met een borduurpatroon uit meerdere kleuren. De machine stopt automatisch wanneer de ene kleur klaar is en jij dus je kleur moet veranderen. Daarna klik je weer op start en gaat het patroon automatisch verder met de tweede laag.

Borduurinstellingen - beginnen met borduren - deel 2

Hier zie je een borduurpatroon met 5 kleuren. Rechts bij het schilderspalet staat een 5.

 

Borduurinstellingen - beginnen met borduren - deel 2

Wanneer je op het schilderpalet klikt kom je in dit menu. Hier zie je de 5 kleuren. Als je op de verschillende kleuren klikt zie je de lagen in je borduurwerk. Nu is kleur 1 geselecteerd.

Borduurinstellingen - beginnen met borduren - deel 2

Hier heb ik de 3e kleur geselecteerd en zie je in het voorbeeldje een ander deel van het borduurpatroon.

USB stick borduurpatroon

Ook ben ik me gaan verdiepen in de wondere wereld van digitale borduurpatronen. Wat is er veel zeg!

Onder andere op de website van Bernina zelf. Hier vind je verschillende gratis patronen. Blogster Marga schreef hier al vaker over, zo ook vorige maand in haar blog over Chanel Borduren. Ook houdt op haar website ook een handig overzicht bij. Deze pagina heb ik onder mijn favorieten opgeslagen en al vaak geraadpleegd! 

Wat ik hier lastig aan vind is dat er veel verschillende bestandstypes zijn. Ik weet dat de .EXP en .PES bestanden goed werken. Veel andere bestanden hebben volgens mij te maken met de software die je gebruikt om zelf te ontwerpen. Gezien de hoeveelheid patronen die ik online nu ben tegengekomen ga ik voorlopig nog geen software aanschaffen. Er zijn ook heel veel gratis patronen maar ook de betaalde zijn vaak niet heel duur. Ik heb laatst in een actie een paar leuke ontwerpen voor €1,- gekocht. Mijn eerste aanwinsten:

Borduurpatroon bij - beginnen met borduren - deel 2

Borduurpatroon Kraanvogel - beginnen met borduren - deel 2

Borduurpatroon Krab - beginnen met borduren - deel 2

Borduurpatroon Eenden - beginnen met borduren - deel 2

De krab koos ik omdat ik binnenkort naar Zeeland verhuis, daarom lijkt het me leuk om deze zomer een shirt te hebben met dit patroon erop. Het bijtje zag ik helemaal voor me op de kraag van een blouse. De eenden gebruik ik voor een cadeau voor een vriend. Ik ga proberen deze op gastendoekjes of een theedoek te borduren, dit zie ik wel als grote uitdaging met al die kleuren! Mijn ervaring volgen binnenkort. En de kraanvogels, tsja geen reden eigenlijk, vond ik gewoon mooi. 

Op de machine ziet het er als volgt uit:

Menu borduurpatronen - beginnen met borduren - deel 2

Menu borduurpatronen - beginnen met borduren - deel 2

 

Jersey stof 

Nou daar gaan we dan, een T-shirt met een krab. Eerst even oefenen natuurlijk. De eerste keer dat ik op jersey ga borduren, veel gelezen over het inspannen en verstevigen. Omdat jersey rekbaar is moet je oppassen dat je niet te hard trekt, daarnaast gebruik je hiervoor ook een andere versteviging. Gelukkig is het bij Bernina het jaar van het borduren en verschijnt er de ene na de andere handige blog. Zo ook de blog over verschillende soorten borduurvlies. Hier leerde ik dat ik het beste knipvlies kan gebruiken aan de achterzijde. 

Borduren op jersey - beginnen met borduren - deel 2

Tijdens het borduren

Borduren op jersey - beginnen met borduren - deel 2

Het eind resultaat nog in het borduurraam

Borduren op jersey - beginnen met borduren - deel 2

De achterzijde van het borduurwerk

Borduren op jersey - beginnen met borduren - deel 2

Knipvlies rondom het geborduurde gedeelte weggeknipt

Borduren op jersey - beginnen met borduren - deel 2

Eind resultaat!

 

Dit was mijn beginnen met borduren – deel 2 over ongeveer een maand komt er weer een nieuw deel online. Ik hoop dan aan de slag te kunnen met de bij op de kraag of de kraagvogels op een jeansstof misschien wel! Heb je tips, tricks of vragen laat het me weten. Dat kan via de comments hieronder of via Instagram of Facebook

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: borduurgaren, borduurgaren Mettler PolySheen, borduurraam, knipvlies
Benodigde producten:
Borduurmodule M
Borduurmodule M
BERNINA 590
BERNINA 590
Middelgroot borduurraam
Middelgroot borduurraam

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • renata Willems BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hey, ik kreeg een Bernette Chicago 7 cadeau van mijn zoon. Ik wou zijn naam borduren maar maakte een fout bij het schrijven van zijn naam. Ik vind nergens de aanwijzing om de letter te wissen en de naam te corrigeren. Waar vind ik de clearbuttom en hoe doe het ik? Zelfs niet in de uitgebreide handleiding.DankRenata 

 • renata Willems BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  hey, ik kreeg een Bernette Chicago 7 cadeau van mijn zoon. Ik probeerde zijn naam te borduren maar ik tikte een fout en ik vind nergens de clearknop.Ook niet in de uitgebreide handleiding.Hoe kan ik de foute letter uitwissen en vervangen door de juiste?Ik ben meer dan en neofiet!renata

 • Yvonne Dankers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik ben nu al benieuwd naar je uitleg hoe je een borduurpatroon op een usb stick kunt zetten en dat ik daarmee zelf eindelijk mee aan de gang kan gaan. Ik heb een Bernina B580 en ben tot nu toe beperkt geweest tot de borduursels die ik in het begin erbij heb gekregen..

 • Marian Zwijnenburg BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Nog een kleine toevoeging voor het gebruik van de ringen. Het is de bedoeling dat de 2 kleine driehoekjes van de binnen en buitenring tegenover elkaar liggen. Op deze manier past je template. Zo is het middenpunt ook het midden van het borduurtje. Je voet kan namelijk verder naar de linker rand dan naar de rechter rand van je ring. Vanwege de aansluiting naar de machine.  Je template moet ook goed liggen om je borduur ringen te kalibreren. Dit is altijd goed om te doen voor het eerste gebruik en na iedere update.Succes met borduren

  • Diane Scheffers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Marianne,

   Bedankt weer voor deze toevoeging 🙂 Gelukkig is deze blog voor de beginnende borduurster en raken we vast op borduurgebied niet uitgepraat over alle onderwerpen en mogelijkheden 🙂 Leren doe je juist door het te doen en daarom is mijn motto altijd “Learning by doing”

   Groet,

   Diane Team BERNINA

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam