Creatieve berichten over naaien

De stormloop op het Mme Zsazsa-boek

Ik weet niet of u er iets van gemerkt heeft in Nederland maar in Vlaanderen draaide het zo voor pasen in de media maar om één boek. “Allemaal rokjes” van Mme Zsazsa moest op amper een week al herdrukt worden. Niet meteen een verrassing voor wie de populaire blog van deze creatieve dame al langer volgt, maar duidelijk wel voor de gewone media. Het boek kwam zo maar even binnen op de tweede plaats van de best verkochte boeken, na het immens populaire kookboek Dagelijkse kost. Nu als ik er over na denk zijn er wel wat gelijkenissen tussen de twee, de kok doet ook nogal nonchalant over maten en gewichten en houdt van lekkere traditionele smaken maar geeft hier een eigen twist aan. Eigenlijk een beetje wat Mme Zsazsa doet, maar dan met rokjes. Ik volg haar blog al geruime tijd, zowel voor de tips over naaien als voor de gerechten. Zoals bij zo vele beginnende naaisters gebruikte ik voor één van mijn eerste projecten ook de instructies van haar rokje.

Uiteraard bestelde ik het boek ruim op tijd, meer nog, binnenkort volg ik ook een workshop bij haar. Maar zo lang kon ik nu ook weer niet wachten. Sommige foto’s uit het boekje kan je zo bij de patronen op haar blog terug vinden en ook bij de modellen zijn er de klassiekers: een a-lijn, een klokrok, een wikkelrok,… Maar geef toe, met een mooi stofje heb je eigenlijk voldoende aan een goed standaardpatroon. De variaties zijn eindeloos, met paspel, met zakjes, met boord,… Het handige is dat je alles nu samen vindt en meteen voor meisjes van 2 aar tot vrouwen met maat 46. Bovendien krijg je er een hoop handige tips bij. En zoals steeds, in haar eigen no nonsense stijl. Hier geen ingewikkelde termen, maar een gewoon simpele uitleg met vaak nog een tip om het nog simpeler aan te pakken. Ik kan me het gezicht van de strenge lesgeefster uit de naailes al voorstellen. Dit is geen haute couture, maar simpele dagelijkse kost.

Mijn keuze viel op het klokrokje. Ik heb al een tijd een zwarte stof met grote witte bollen in mijn voorraad zitten met het idee om er een retrorok van te maken. Ik vond een patroon voor een cirkelrok in de Burda, maar een cirkelrok vraagt natuurlijk best wel veel stof. En zoals steeds had ik de stof voor het patroon. Tegelijkertijd sprak dit vrolijke klokrokje me ook wel aan, misschien waren het de witte stipjes of gewoon omdat Mme Zsazsa schreef dat ze zich een beetje Sandy uit Grease in dit rokje voelt (en stiekem wil iedere vrouw zich van tijd tot tijd wel eens zo voelen) maar de keuze woog snel door.

Mme Zsazsa belooft snelle rokjes zonder tierlantijntjes maar ik vraag me af waarom er een klokje op die pagina staat. Het patroon is simpel: een half voor- en rugpand en een tailleband versterkt met vlieseline. En voilà, het duurde iets langer, want ik liet me afleiden door het internet maar op pasen kon ik zonder problemen eitjes zoeken in mijn nieuwe rok. De tailleband had ik beter gemeten aan de rok ipv blind het patroon te volgen en de afwerking kan hier ook wel wat beter. Maar al bij al een geslaagd project dat nu al bovenaan mijn kleerkast ligt. Het spijt me dat jullie het moeten doen met een foto van mijn werktafel, maar ik voelde me de afgelopen week niet zo lekker om rokjes te showen. Ik ben vooral blij met de paspel tussen de tailleband, ook al is die niet echt zichtbaar als ik mijn rok draag, ik vind het wel iets hebben. 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam