Creatieve berichten over naaien

Dream the world awake

Toen ik deze zomer naar de Ontrafel-tentoonstelling in het MOMU ging, hoorde ik aan de balie al met veel nieuwsgierigheid uitkijken naar de tentoonstelling van  Walter Van Beirendonck. Ik noteerde het alvast op mijn lijstje om in de gaten te houden. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat ik tussen het soldenjagen wat tijd reserveerde voor deze tentoonstelling.

Walter Van Beirendonck geldt als het buitenbeentje van de Antwerpse mode. Hij studeerde af in 1980 aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Drie jaar later startte hij onder eigen naam met een collectie. Sinds 1985 is hij vaste waarde aan de de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, eerst als docent, sinds 2007 is hij directeur van de modeafdeling. En hij is natuurlijk één van de “Antwerpse zes”, een naam die hen in de Britse pers werd opgeplakt naar aanleiding van zijn aanwezigheid en een aantal van zijn medestudenten op de British Designer Show in Londen in 1986. Verder is hij ook bekend van zijn bijdragen aan de ZulupaPUWA  collectie voor JBC, denk maar aan de flashy en stijlvolle veiligheidsvestjes voor kinderen. Of W&LT (Wild & Lethal Trash) voor het jeansmerk Diesel. Of als designer van de outfits van de leden van U2 tijdens hun Popmart Tour.

Het is duidelijk dat de voorbije drie decennia Van Beirendonck niet heeft stilgezeten, logisch dus dat er een overzichtstentoonstelling komt. Je kan rondlopen tussen de diverse creaties op koppen, de wonderwall uitpluizen of gewoon genieten van de shows alsof je er zelf bij bent. Het was heel divers en inspirerend. Ik kwam letterlijk ogen te kort.

Er zijn zes thema’s die een overzicht bieden aan de leefwereld van de ontwerper en zijn inspiratiebronnen De verschillende thema’s werden verwerkt in Walters wonderwall. Dit is een collage van 60 meter lang met verschillende beelden, slogans, objecten en videobeelden. Het is heel uiteenlopend, van etnografie tot cyberkunst, van nostalgisch speelgoed tot graffiti. Het is ook de manier waarop de artiest te werk gaat, hij verzamelt beelden die hem inspireren in een schriftje en daar kan dan een collectie uit te voorschijn komen.

Naast zijn creaties is er ook voldoende ruimte voor zijn maatschappelijk engagement. Het is opmerkelijk hoe hij actuele thema’s als ecologie, HIV en seksualiteit of massaconsumptie verwerkt zonder belerend over te komen.

WALTER VAN BEIRENDONCK. Dream The World Awake loopt nog tot en met zondag 19 februari 2012 in het MOMU in Antwerpen. De tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven in samenwerking met Lannoo (NL & ENG), hardcover, 240 pagina’s.

Je kan trouwens tot 4 maart 2012 terecht in het museum TwentseWelle in Enschede, Nederland voor de tentoonstelling ‘ONTRAFEL’. De scenografie van de tentoonstelling werd aangepast naar de ruimte van het Nederlandse museum, en ook niet alle stukken konden doorreizen omwille van o.a. de fragiliteit van de objecten. Anderzijds werden een aantal extra stukken uit de collectie van TwentseWelle geïntegreerd in de opstelling.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marieke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Leuk! Ik vind hem ook altijd erg inspirerend 🙂 En zijn winkel is ook erg bijzonder met allemaal coole gadgets en dingen, Stoer buitenbeentje 😉

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Superoriginele mode! Zou je niet achter het uiterlijk van de ontwerper zoeken! Ik vind dat er naast erg gewaagde creaties ook echt draagbare delen bij zitten. Inderdaad inspirerend!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam