Creatieve berichten over quilten

Een nieuw sleutelkoord.

Nu het weer wat mooier en droger weer wordt, wordt er ook weer meer buiten gesport en gewandeld. Met sporten heb ik vaak een sleutelkoord mee, omdat ik toch ergens mijn huissleutel moet laten en er geen zakken in mijn sportkleding zit.
Een poosje geleden sneuvelde mijn sleutelkoord omdat dochterlief in het weekend ‘even’ een hangmatje voor haar huisdier ging maken en daar ophanglussen aan moesten die niet haakten en stevig waren. Het gevolg was dus, dat mijn sleutelkoord daaraan opgeofferd werd. Inmiddels had ik al wel weer nieuw koord gekocht, alleen niet in een leuk kleurtje, slechts zwart was verkrijgbaar. Toch een beetje saai. Dus gauw een leuk bandje en wat satijnen biaisband in een blits kleurtje gekocht.
U maakt eerst het brede koord op maat. Dat gaat heel goed met een hete soldeerbout. U smelt het door en de uiteinden zijn gelijk versmolten. Doe dit altijd in een goed geventileerde ruimte met een glasplaat eronder. Wanneer U het koord gewoon doorknipt, smelt de uiteinden van het koord dan voorzichtig vast in een vlam.

Ik heb eerst het biaisband op het zwarte band gestikt. Dat gaat het gemakkelijkst met voetje 5, de blindzoomvoet. Stel de naaldstand 3 stappen naar links of recht, afhankelijk aan welke kant het biaisband zit.
Aan 1 kant slaat U het band 2 cm om naar de achterkant. Deze kant is straks zichtbaar aan de achterkant van het koord en op deze manier kan het biaisband niet gaan rafelen omdat het mooi afgewerkt is.


Na het biaisband is het de beurt aan het sierbandje om opgestikt te worden. Dit gaat op dezelfde manier als het biaisband. Sla aan een kant ook het uiteinde van het band weer om. Aan de andere kant knipt U de beide bandjes gelijk met het brede koord.

Leg het koord zo, dat het goed ligt zonder extra draaiingen. Laat de ene kant 5 cm. langer dan de andere kant en leg deze over elkaar heen. Als het band voor het koord wat breder is, schuif dan het onafgewerkte uiteinde er een beetje schuin onder, dan valt het koord mooier als U het om hebt. Draai het geheel om, zodat de achterkant boven is.

Schuif nu de musketon met de D-ring aan het koord. Sla het afgewerkte uiteinde terug. Het onafgewerkte einde zit nu tussen de voorkant van het koord en het afgewerkte uiteinde. Stik nu de lagen goed vast met een driedubbel stiksel.
Op deze manier kunt U heel gemakkelijk een persoonlijk sleutelkoord maken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • marjon BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Dit band is te stevig om er met de hand op te kunnen borduren. Met een borduursteek op de naaimachine kan het wel, maar ik vind persoonlijk dat het borduursel teveel wegvalt in het band. In dat geval zou ik eerst een (effen) bandje borduren en erop bevestigen. Een andere optie is natuurlijk om een ander soort band te nemen wat soepeler is en dat andere mogelijkheden heeft.
    Dank voor de reacties
    Marjon

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam