Creatieve berichten over quilten

Hoes voor quilt

In deze tijd van het jaar zijn er voor diverse tentoonstellingen selectieronden. Wordt een quilt geselecteerd dan zal je werk er op de een of andere manier vervoerd moeten worden naar de expositie. De meest gebruikelijke manier is een hoes om je opgerolde werk heen. Zelf gebruik ik deze hoes ook om mijn werk stofvrij in op te bergen. Mijn hoezen zijn uitsluitend zeer functioneel en niet voor de sier gemaakt. Ik gebruik een stevige keperkatoen die ik ooit met 10 meter tegelijk op de lapjesmarkt kocht. Voor de binnenkant gebruik ik altijd een gladde voering. Dan schuift je opgerolde werkstuk er gemakkelijk in en uit.
Als eerste maak ik een label. Dat kan met de letters die op de 440 zitten. Omdat mijn werk ook wel eens naar het buitenland opgestuurd moet worden, print ik het label op stof. Het label stik ik als eerste vast op de stof. Het label met de letters op stof geborduurd gebruik ik als label op de achterkant van mijn werk.

Leg de lap van de buitenstof dubbel met de goede kanten op elkaar. Begin 5 cm. uit de kant te stikken en stik eerste de lange en aansluitend de korte kant. Keer de goede kant naar buiten. Stik de voeringstof op dezelfde manier. Keer deze niet om, maar schuif  deze in de buitenhoes.

Sla de naadtoeslag van de splitten 1 cm. naar binnen. Stik nu 2 mm. langs de rand van de split de beide hoesdelen tegelijk vast.

Zigzag aan de bovenkant de beide hoesdelen verder op elkaar. Vouw de buitenhoes met voering 2½ cm. naar binnen, zodat er een tunnel ontstaat en stik deze vast.

Stik onderaan in de hoes op de hoeken twee “oortjes”, zodat binnen en – buitenhoes aan elkaar blijven zitten als je de quilt uit de hoes haalt..

Rijg door de tunnel een koordje dat 25 cm. langer is en doe er een zgn. “stoppertje” aan om de hoes te kunnen sluiten. Zigzag evt. de uiteinden van het koordje even aan elkaar, dan gaan de gemakkelijker door de stopper. Doe daarna een knoop in de uiteinden van het koord.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Shirley J BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    heel handig zo, ik heb er jaren geleden op dezelfde manier eentje gemaakt uit een oude regenpakbroek, die niemand gebruikte, ideaal want ook nog waterdicht 🙂

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam