Creatieve berichten over naaien

Bernina fietstas

Het is al weer bijna twee weken geleden dat de BERNINA blogdag in het Creative Center in Breda plaats vond. Een geweldige dag met veel gezelligheid, geklets maar ook een dag van hard werken! In de ochtend een overleg voor de ideeën voor de komende periode. Nu zal ik niet zeggen dat het bedenken van onderwerpen en mogelijkheden voor het bloggen hard werken is. Nee, ideeën en mogelijkheden vlogen veelvuldig over de tafel. Het was meer hard werken voor Geertje om al die suggesties een plaats te geven!

Maar in de middag! Het BERNINA team had dus voor ons bedacht dat het leuk zou zijn een fietstas-tas te maken. Nou zeker is dat leuk!


Keurig was alles voorbereid. Voor iedere blogster een stuk stof geknipt, patroon over getekend, voor ieder een machine op tafel, bakje met naaispulletjes erbij! Top hoor!

En wat te denken van alle fournituren die klaar stonden. Garen, bandjes, lintjes, knopen en ik weet wat nog niet meer. Een feestje om daar te zijn.

Toch werd er al voorzichtig geopperd dat we misschien… de tas niet helemaal klaar zouden kunnen krijgen. Wat heet…. Ik had alleen nog maar mijn voorvakje klaar!


Maar ik zal bekennen, ik heb ook geklets en bewonderend gekeken bij anderen. Wat doe jij dat handig!, Wat een leuke steek. Die van jou wordt mooi!

Maar dat alles betekende dat ik dus thuis nog best veel moest doen. Geeft niet hoor, het was verschrikkelijk leuk om te doen.

Wel vond ik het lastig om de tas verder te maken in de stijl die ik begonnen was. Daar in het Creatief Center had ik een begin gemaakt met strookjes stof en siersteken. Maar hoe nu verder???

Ik heb vierkantjes van ongeveer 10 x 10 cm geknipt en deze willekeurig op de delen gestrooid. Nou ja, wel willekeurig gestrooid maar daarna toch iets gemanipuleerd. En hierbij weer de mogelijkheden van de steken van de machine gebruikt. Heerlijk…. lekker kiezen, aan knopjes draaien (om de steek grootte en breedte te veranderen), leuk kleurtje garen pakken en gaan……

Dan nog een leuk borduurtje er op. Vrolijke zomerbloemen.


Het bevestigen van de rits en het vakje voor de ophanghaak gaf ook weer enig denkwerk. De rits zo op de achterkant naaien vond ik niet zo mooi. Door de bochten gaat het bandje van de rits wat bobbelen. Dat kan natuurlijk ook niet anders door die bochten. Maar als ik dat nu niet… wil zien?

Dus op de achterkant van de tas een belegje (of eigenlijk heet dit geen belegje maar hoe moet ik het dan noemen?) gemaakt. Maar om die rondingen mooi en gelijkmatig te krijgen, pfff dat was nog even precisie werk. En voor wie ze nu nog niet mooi rond en gelijkmatig vind: ik vind het goed zo!


Toen bedacht ik nog dat ik eigenlijk wel een dichte tas wilde hebben. Dus met een ritssluiting bovenin. Oei, dat werd puzzelen met de hoeveelheid stof. Want ik moest ook nog draagbanden knippen. Maar het ging net!

Ik had niet genoeg stof om de binnenkant van dit gedeelte ook nog met dezelfde stof te doen. Maar achteraf vind ik dit veel vrolijker.

De rits heb ik zichtbaar en met een siersteek ingezet. Of eigenlijk dus opgezet.


En zo kwam er langzamerhand vorm in de tas. Toen de binnenkant. Natuurlijk met voldoende vakjes, met rits, zonder rits, wat kleiner en een haak voor mijn fietssleuteltje!

Van de binnenkant heb ik de bodem eerst open gelaten. Nu kon ik de binnenkant dus om de buitenkant steken, de bovenrand aan stikken en heel gemakkelijk de binnenkant naar binnen vouwen. Ik bedoel hiermee, ik hoefde niet de tas zelf door een opening te wurmen om te keren.

Niet dat ik al zo ver was. Er moest nog versteviging in de tas en de ophanghaak voor de fiets bevestigd worden. Ik had bedacht dat ik alleen de achterkant en de bodem zou willen verstevigen. Dan zou de voorkant redelijk soepel blijven.

Fout gedacht! Dit was niet mooi! De voorkant ging heel erg hangen wanneer je de tas aan de fiets plaatste. Als schoudertas was mijn idee wel goed, dan bleef alles mooi en zoals ik bedoeld had.

Dus ook de voorkant verstevigd maar niet over de hele breedte. Ik heb de voorkant verstevigd, zeg maar het deel tussen de draagbanden. Helemaal goed!

En ja, ik kon heel ver de tas maken maar nu moest ik dan eindelijk die ophanghaak er aan maken. Ik doe net of dit heel erg moeilijk is, maar dat is niet zo. Toch heb ik maar even een ‘handige man’ ingeschakeld. Gaat prima!! Hij maakt de haak er aan en ik kijk toe.

Wat hieraan zo moeilijk is….. nou ik mag geen commentaar leveren en niet lachen. Maar dat ‘handige mannetje’ heeft van die grote handen en vingers…. en die boutjes en moertjes zijn zo klein!


Hierna was het nog een kleinigheid. De bodem van de binnentas sluiten, in de tas vouwen en………

een fietstas…………

een tas………..Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam