Creatieve berichten over naaien

Ovenwant met applicatie

De kop is er af, mijn allereerste blog voor Bernina! Heel leuk om te doen en toch ook wel spannend. Ik heb een ovenwant gemaakt. Dit was één van de opdrachten voor de coupeuse-opleiding . Dit was de allereerste keer dat ik een ovenwant heb gemaakt. Als ik iets voor het eerst maak, heb ik vaak van die momenten dat ik denk, dat zou ik de volgende keer anders doen. Dat gebeurde dus ook bij het maken van de want. Vandaar dat ik graag nog een keer een ovenwant wil maken. En ook zodat ik een linker- en een rechterovenwant heb….

Voor de ovenwant gebruik ik per kant twee stukken katoen met daartussen twee lagen fiberfill. Ik knip eerst het patroon uit met twee centimeter naadtoeslag bij zowel het katoen als bij de fiberfill.

Bernina 001

Ik gebruik twee centimeter naadtoeslag omdat ik alles ga doorstikken. Hierdoor kan alles wat gaat krimpen. Tussen de twee lagen katoen, stop ik de twee lagen fiberfill.

Bernina 003

Nu kan ik alles doorstikken. Ik zet de steekgrootte op 4. Ik gebruik ook de randgeleider zodat ik alles evenwijdig aan elkaar doorstik. De randgeleider zet ik op 3 cm. Ik begin in het midden van de ovenwant. Op deze manier is de kans kleiner dat de stof zich gaat ophopen en/of verplaatsen.

Bernina 004

Als ik alles heb doorgestikt, ziet het er zo uit.

Bernina 005

Om de ovenwant wat op te leuken, maak ik ook een applicatie. Ik heb op internet gegoogled op “tekening cupcake” en kwam de volgende tekening tegen.

Bernina 006

Ik ga de rechter gebruiken. Deze applicatie is al in tweeën en dan kan ik twee verschillende kleuren gebruiken. Ik ga de applicatie met vliesofix maken. Ik trek het patroon over op de vliesofix. Ik teken op de gladde kant. Om je applicatie juist op je stof te krijgen, is het de bedoeling dat je de tekening in spiegelbeeld overtekent. Bij deze vorm maakt dit niet zoveel uit. Nadat ik de tekening heb overgetrokken op de vliesofix knip ik de vormen grof uit. Ik strijk dit op de verkeerde kant van de stof. De wat ribbelige kant van de vliesofix komt op de stof.

Bernina 007

Nu kan ik alles precies uitknippen. Als alles precies is uitgeknipt, dan moet je de gladde kant van de vliesofix verwijderen. Dit is soms even wat gepriegel.

Bernina 008

Als je de gladde kant verwijderd hebt, dan kan je de applicatie op de ovenwant strijken en stikken. Voor het stikken gebruik ik de zigzagsteek. De breedte laat ik staan op 3.6. De steeklengte pas ik aan naar 0.45 zodat de steken lekker dicht op elkaar komen. Ik naai eerst de onderkant van de cupcake.

Bernina 013

Het bovenste gedeelte van de onderkant van de cupcake naai ik niet, hier komt de bovenkant van de cupcake nog op. Voor het naaien van de hoeken, laat ik de naald aan de buitenkant van de applicatie in de stof staan. Ik hef de naaivoet op en draai de stof. In de bovenkant van de cupcake zitten wat meer rondingen. Ook hier laat ik regelmatig de naald aan de buitenkant van de applicatie in de stof staan en hef de naaivoet op zodat ik de stof iets kan draaien.

Bernina 009

Ik heb onder de applicatie ook nog een siersteek (nr. 602) genaaid over de breedte van de ovenwant.

Bernina 010

Nu kan ik de voorkant en de achterkant van de ovenwant op elkaar naaien. Ik leg de goede kanten op elkaar en stik de ovenwant met de standaard instellingen. Voor de afwerking gebruik ik de stikkende zigzag. Ik knip alle overtollige stof weg. Bij de duim knip ik de stof in, helemaal tot aan de rechte stiksteek. Als je ovenwant keert, dan zit de stof bij de duim ook mooi glad.

Bernina 011

Voor de afwerking van de onderkant van de ovenwant, gebruik ik een biasband. Deze maak ik zelf van stof die ik ook voor de cupcake heb gebruikt. Ik snij een strook af in een hoek van 45 graden. Ik gebruik de biasband maker van 25 mm. De strook stof stop je in de biasband maker. De stof komt er aan de ander kant gevouwen uit. Dit strijk je. Als je hele band op deze manier gestreken hebt, dan vouw je band nog een keer dubbel en strijk je dit.

Bernina 012

De biasband kan je op twee manieren aan de ovenwant naaien. Je kan de biasband aan de verkeerde kant van de stof stikken en dan aan de goede kant van de stof doorstikken. Een andere mogelijkheid is om de biasband aan de goede kant te stikken en met de hand aan de verkeerde kant te naaien. Ik heb voor de laatste mogelijkheid gekozen. Ik leg eerst de goede kanten van de stoffen op elkaar en stik de biasband vast.

Bernina 014

Ik heb de biasband ruim genomen en houd aan het uiteinde stof over. Deze stik ik op elkaar zodat de biasband precies past.

Bernina 015

De overtollige biasband aan de zijkant knip ik bij. Ik vouw de biasband om de rand en naai met de hand de band aan de binnenkant vast. Dit is het eindresultaat.

Bernina 002

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Annemiek

  Hoi Ellen, wat een goed begin zeg! Duidelijke uitleg en een leuk resultaat. Ik hoop nog veel van je te lezen.

 • ggroenevelt

  Hoi Ellen,
  Welkom op de blog! Een goed begin, leuke ovenwant. Ik wens je veel plezier, en ik hoop dat je nog veel met ons gaat delen

 • Geertje Kamminga

  Hallo Ellen, in naam van het BERNINA team van harte welkom! Leuk dat je nu ook op de BERNINA blog schrijft. En bedankt voor deze duidelijke blogpost!

 • Nienke Smit

  Welkom Ellen, en nu al bedankt voor je handige tip. Ik erger me ook altijd aan het feit dat je 1 want en 1 pannelap in een set krijgt als je iets koopt, terwijl twee handschoenen voor mensen met twee kook-linkerhanden zoals ik natuurlijk veel veiliger is 😉

 • Geertje

  Hallo Ellen, in naam van het BERNINA team van harte welkom! Leuk dat je nu ook op de BERNINA blog schrijft. En bedankt voor deze duidelijke blogpost!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam