Creatieve berichten over borduren

Tas met CutWork (deel 2)

In mijn vorige blog heb ik aangegeven hoe je het CutWork-/borduurbestand kan maken. Nu is het tijd om het te gaan uitvoeren!

Wat voor stof  heb je nodig om de tas te maken?
Stof A (bij mij de bruine)
– 2x een stuk stof van 39.5×44.5 (voor- en achterkant)
– 2x een stuk stof van 12.5×44.5 (voor de handvaten)
Stof B (bij mij de roze)
– 2x een stuk stof van 39.5×44.5 voor de voering (voor- en achterkant)
– 2x een stuk stof van 12.5×12.5 voor het zakje
– 1x een stuk stof van ongeveer 30×30 om achter het CutWork te plaatsen
Ik heb alles geknipt en klaar gelegd.
IMG_3345

De bruine leerachtige stof wordt de buitenkant van de tas. Hier wordt het CutWork op gedaan. Deze stof kan ik niet het in borduurraam spannen omdat het te dik is en er misschien wel een afdruk van de borduurring op achterblijft. Ik gebruik Filmoplast zodat ik de stof er op kan plakken. Ik span de Filmoplast in de borduurring en leg het raster er in. Nu kan ik net buiten de ring op de Filmoplast aangeven waar de middenlijnen zitten (zie rode cirkels).
IMG_3347a

Om er voor te zorgen dat ik de stof recht plak op de Filmoplast, maak je een kruis op de achterkant van de stof, het midden van beiden kanten.
IMG_3346

Nu is het even wat gepriegel om de lijnen op de stof gelijk te krijgen met de lijnen op de Filmoplast. Als je alles goed hebt geplaatst, dan kun je de stof glad strijken op de Filmoplast.
IMG_3348
De borduurring kan nu op de borduurmodule geplaatst worden en het CutWork kan beginnen. Eerst wordt het voorstiksel geborduurd. Dat is in dit geval extra fijn omdat de stof dan niet gaat verschuiven tijdens het snijden. Na het plaatsen van de juiste steekplaat en de CutWork-tool kan het snijden beginnen.
IMG_3349
Als de machine alles gesneden heeft dan haal je borduurring van de borduurmodule af. De stof laat je gewoon zitten. Alles wat de machine heeft uitgesneden verwijder je.
IMG_3350
En dan begint het plakwerk. Draai de borduurring voorzichtig om zodat de goede kant naar beneden ligt. Op de achterkant leg je voeringstof met de goede kant naar beneden. Om dit te bevestigen heb ik schilderstape gebruikt.
IMG_3351
Voor de zekerheid doe ik ook nog een laag scheurvlies op. Ik had dit in eerste instantie niet gedaan maar het borduren ging niet helemaal goed. Dus nog een laag scheurvlies toegevoegd.
IMG_3353
Even de voorkant checken of alles er goed uitziet.
IMG_3352
Eerst de CutWork-tool verwijderen en de juiste naald en voetje 26 geplaatst. Nu kan de machine het verder gaan borduren.
IMG_3354
Nadat alles geborduurd is, haal ik het overtollige Filmoplast en scheurvlies weg. Het resultaat ziet er zo uit.
IMG_3355
Aan de buitenkant wil ik nog een siersteek doen. Hiervoor gebruik ik het cirkelapparaat. Ik kies siersteeknummer 641 (ik heb de Bernina 750QE, ik weet niet welke steek dit is op andere machines) en deze spiegel ik. Het spiegelen doe je als volgt: Je klikt op het i-tje. Dan kom je in onderstaand scherm. Als je klikt op het icoontje dat rood omcirkeld is, dan wordt je siersteek gespiegeld.
IMG_3374a
In de middelste cirkel van het CutWork markeer ik het middelpunt zodat ik weet waar ik het cirkelborduurapparaat moet plaatsen.
IMG_3356
Nadat ik de borduurmodule heb weggehaald en het cirkelborduurapparaat op de naaimachine heb geplaatst, plaats ik de stof en naai de siersteek rondom. De stof die ik gebruik, is behoorlijk glad. Nu had ik geen scheurvlies of iets dergelijks onder het werk gedaan voor het naaien met het cirkelapparaat, maar een volgende keer zal ik dat wel doen. Doordat de stof zo glad is, is niet alles even gelijkmatig genaaid.IMG_3357

Hierna ga ik aan de slag met de handvaten. De stroken vouw ik in de lengte dubbel. Dan vouw ik de strook weer open en vouw de beide kanten weer naar het midden. Met de stof die ik gebruik, is het niet goed te zien op een foto. Daarom heb ik even een stukje papier gebruikt zodat je kan zien wat ik bedoel.

IMG_3377IMG_3378IMG_3379[1]

Op het handvat gebruik ik dezelfde siersteek. Ik doe de siersteek op een enkele laag stof, dus niet op het dubbelgevouwen handvat. Hiervoor gebruik ik voetje 20C. Na het sierstiksel stik ik beide zijkanten door. Ik gebruik hiervoor voetje 52D in verband met de stof en steeknummer 6, de drievoudige rechte steek. Erg fijn voetje!
IMG_3359
Nu ga ik de tasdelen op elkaar naaien. Ik speld de twee stukken op elkaar. Ik speld dicht op de rand zodat er geen gaatjes te zien zijn in de voorkant of achterkant van de tas. Hierna stik ik de drie kanten door, de twee zijkanten en de onderkant.
IMG_3360
Tijd om de bodem in de tas te maken. Bij één van de hoeken trek je de stof van elkaar zodat de zijnaad en de ondernaad op elkaar komen te liggen. De ondernaad speld je vast op de zijnaad in de stiksels van de naden. Vervolgens teken je een lijn op 5 cm vanaf het bovenste puntje. Deze lijn stik je door.
IMG_3361
Je knipt op ongeveer een halve cm vanaf het stiksel de punt eraf. Hetzelfde doe je aan de andere kant.
IMG_3362
Voor het vastzetten van de handvaten doe je de goede kant van de tas naar buiten. Op ongeveer 10 cm vanaf de zijnaad teken je een klein streepje. Dit doe je bij beide zijnaden. Het midden van de breedte van het hengsel komt op het streepje. Let goed op dat de goede kant van het hengsel naar boven komt en dat het hengsel niet gedraaid zit.
IMG_3363

De hengsel naai ik ook met voetje 52D vast. Ik gebruik steek nummer 8, de wafelsteek, om het handvoet goed vast te zetten. Voor de zekerheid naai ik totaal drie keer, een keer heen, een keer terug en weer een keer heen. Ik denk niet dat het hengsel ooit los komt!
IMG_3364IMG_3365

Tijd om het zakje te maken. Je legt de twee zakdelen met de goede kanten op elkaar en je stik de delen rondom op elkaar. Bij één zijde wel een opening houden zodat je het zakje kan keren.
IMG_3366
Nadat je het zakje gekeerd en gestreken hebt, kan je het vastnaaien op de goede kant van de voering. Let hierbij op dat je kant met de opening niet boven doet maar aan één van de kanten die je ook gaat naaien. Ik heb bij de zijkanten van de ingang van het zakje nog een trensje genaaid voor de versteviging.
IMG_3368
Nu kan je, net als bij de buitenkant, de twee delen van de voering op elkaar naaien en de bodem er in maken.

En nu de buiten- en binnenkant aan elkaar naaien. Van de buitenkant doe je de goede kant binnen. Van de voering doe je de goede kant buiten. Je schuift de twee zaken in elkaar en speld bovenaan rondom vast.
IMG_3369
Let bij het doorstukken op dat je een opening laat zodat je de tas kan keren.
IMG_3370

Je kan de tas nu, met beleid, keren. Het is wel een beetje gepriegel met de hengsels en het borduurwerk, maar als je het rustig doet, dan moet het lukken.
IMG_3371

Als alles goed zit en je hebt de binnenkant naar binnenkant naar binnen gedaan, dan is het nog een kwestie van de doorstikken.
IMG_3373
En dit is dan het eindresultaat! Het patroon van deze toch simpele tas nodigt echt uit om er allerlei variaties op te bedenken. Volgens mij is dit niet de laatste die ik gemaakt heb.
IMG_3372

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam