Creatieve berichten over naaien

Spijkertas

Met oude spijkerbroeken kan je genoeg nieuwe dingen maken. Nu heb ik behoorlijk wat oude spijkerbroeken liggen en ik wil er een tas van maken. Ik wil met de zomen en de binnenbeennaden gaan werken. Ik verzamel eerst alle oude spijkerbroeken.

IMG_3144

En dan kan het knippen beginnen. Ik knip de binnennaden en de zomen af. Voor de hengsels wil ik taillebanden gebruiken. Hiervan knip er ook een paar van de spijkerbroeken af.

IMG_3145

Voor de onderkant van de tas wil ik een paar horizontale stroken maken. Ik maak de stroken 37 cm lang en speld de naden op elkaar.

IMG_3146

De stof aan de onderkant van de naad vouw ik omhoog zodat je naad goed ziet.

IMG_3147

Voor het stikken gebruik ik steeknummer 6 op mijn machine, de drievoudige rechte steek. De steekwijdte zet ik 3.6 en de steeklengte op 4.25.

IMG_3149

Ik maak gebruik van voet 10C, de smalle kantvoet. Ik vind deze voet erg fijn door de geleidingsplaat in het midden.

IMG_3148

Bij sommige naden heb ik wat meer ruimte om de volgende naad verder te naaien. Om er voor te zorgen dat ik de volgende naad gelijkmatig verdeel, gebruik ik mijn meetmaatje. Op deze manier heb ik overal dezelfde afstand.

IMG_3150

De horizontale zomen maak ik de voor en achter hetzelfde.

IMG_3151

Als ik de horizontale zomen af heb, naai ik ze aan elkaar. Hiervoor gebruik ik een gewone rechte stiksteek en voet 8D voor rechte steken op dikke stof.

Na de horizontale zomen/naden ga ik verder met de verticale zomen/naden. Hiervoor maak ik stroken van 22 cm van alle naden en zomen die ik nog heb liggen.

IMG_3154

De verticale stroken maak ik op dezelfde manier als de horizontale stroken. Ik speld er nu een paar zomen/naden tegelijk zodat ik die achter elkaar kan naaien.

IMG_3155

Ik kijk regelmatig even of de verticale stroken breed genoeg zijn voor de horizontale stroken. En na een behoorlijk aantal heb ik er genoeg.

IMG_3156

Ik werk de verticale stroken bij zodat de boven- en onderkant recht zijn. Nu ga ik de horizontale en verticale stroken aan elkaar naaien. Ook dit doe ik met steek nr. 6 en voet 10D. De overslag van de bovenste horizontale strook sla ik terug en ik speld de verticale stroken vast.

IMG_3157

Voor de afwerking van de bovenkant van de verticale stroken, heb ik een binnenbeenzoom achter gehouden. Ik spel de binnenbeenzoom aan de verkeerde kant van de verticale stroken en stik de zoom vast. Hierna vouw ik de zoom om. Voor de gelijkmatigheid gebruik ik weer mijn meetmaatje. Nu kan ik de bovenkant doorstikken. Dit doe ik met een rechte stiksteek en voet 8D.

IMG_3159

De kant van de tas die nog open is naai ik dicht. Aan de onderkant, bij de horizontale stroken, maak ik de hoeken ronder. Op deze manier valt de tas aan de onderkant mooier.

IMG_3160

Nu is het tijd om de tashengsels er aan te maken. Hiervoor gebruik ik dus taillebanden. Ik stik ze gewoon aan de buitenkant van de tas en vouw verder niets om. Er zijn al genoeg stoflagen waar je door heen moet gaan. Ik stik de taillebanden heel langzaam, steek voor steek vast. De machine moet soms wel door 8 lagen spijkerstof heen, dus ik doe lekker rustig.

IMG_3161

En dan is de tas klaar. Ik heb meestal vrij grote tassen maar deze is wat kleiner. In ieder geval genoeg ruimte voor de dingen die ik echt nodig heb. Misschien neem ik dan eindelijk eens niet teveel mee…

IMG_3162

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam