Creatieve berichten over naaien

Kussenhoes met multihoop borduurpatroon (de hoes)

In het vorige deel heb ik uitgelegd hoe ik het borduurpatroon uitgewerkt heb. In dit deel laat ik je zien hoe ik de hoes gemaakt heb.

Ik maak een hoes voor een kussen van 40×40 cm. Ik heb de maten van het kussen even op patroonpapier overgenomen. Om de één of andere reden komt het anders niet goed bij mij en knip ik toch scheef… Aan de zijkanten neem ik 1 cm naadtoeslag. Waar de rits komt, neem ik 2 cm naadtoeslag.

IMG_3690

Ik leg beide delen van de hoes met de goede kant op elkaar. Ik wil de rist aan de onderkant in het midden hebben. Ik leg de rits op de stof zodat ik kan markeren waar de rits komt. Ik let wel op dat ik dit doe op het gedeelte waar ik 2 cm naadtoeslag heb geknipt.

IMG_3703

Het gedeelte voor en na de rits stik ik met steeklengte 2.5. Aan het begin en aan het einde van het gedeelte voor en na de rits ga ik een stukje achteruit (ongeveer 1 cm) en weer terug zodat dit goed stevig gestikt is.

IMG_3704

Het gedeelte waar de rits komt, is bedoeld als een rijgdraad. Ik verleng de steeklengte dan ook naar 5.0.

IMG_3705

Nadat ik de onderkant gestikt heb, strijk ik de naad open. Ik leg de rits op de naad en zorg er voor dat het midden van de tandjes van de rist op de naad komen te liggen. Ik speld de rits vast.

IMG_3707

Nu kan ik de rits vastnaaien. Ik gebruik hiervoor Ritsvoet 4D. Als ik begin met naaien, doe ik de ritssluiting een stukje naar beneden. Ik stik totdat ik bij de sluiting kom.

IMG_3708

Ik zorg dat de naald naar beneden in de stof staat. Ik doe het voetje omhoog en doe de sluiting weer omhoog. Ik doe het voetje weer naar beneden. Nu kan ik er mooi langs met het voetje en verder stikken.

IMG_3709

Vervolgens haal ik het stiksel dat ik gestikt heb met de steeklengte 5.0 weg. Ik ga even met de strijkbout over de stof om er voor te zorgen dat de gaatjes verdwijnen.

IMG_3710

Ik ga nu langs beide zijkanten en de onderkant van de rits doorstikken. Ik doe dit met steeklengte 3.0. Ik wil maar een klein beetje van de rits zichtbaar hebben. Mijn rits heeft aan de onderkant een metalen stop. Ik let goed op dat ik hier niet met mijn naald op kom maar dat ik iets verder naar beneden ga.

IMG_3711

Nu kan ik de zijkanten en de bovenkant gaan stikken. Voordat ik ga stikken, doe ik de rits een stuk open. Anders kan ik de hoes straks niet keren. Ik heb voor de zijkanten en bovenkant een naadtoeslag van 1 cm geknipt. Voor de zekerheid speld ik de zijkanten en de bovenkanten op elkaar. Voor het maken van scherpe hoeken stik ik één dwarssteek. Ik maak een hoek van 45 graden en doe dan één steek. Ik maak dan weer een hoek van 45 graden en stik dan verder. Omdat het op de hoes niet goed te zien is, heb ik even een tekening gemaakt met wat ik bedoel.

IMG_3722

Nadat ik beide zijkanten en de bovenkant gestikt heb, knip ik de hoeken bij. Ik knip behoorlijk dicht op het ene dwarssteekje. Vervolgens strijk ik de naden open voor zover dat gaat. Ik gebruik hiervoor een mouwenplank.

IMG_3712

Nu kan ik de hoes keren en nog een keer strijken.

IMG_3714

Het kussen nog in de hoes en hij is klaar om te gebruiken!

IMG_3716

Ik heb er voor gekozen om een kussenhoes met een borduurpatroon te maken maar er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden. Je kan er een applicatie op maken, je kan de hoes versieren met linten, knopen, draad etc. Je kan een hoes maken van verschillende stukjes stof die je aan elkaar naait. Je kan ook een leuk patroon maken met je siersteken, meer dan genoeg mogelijkheden. Ik hoop dat je met dit basispatroon uit de voeten kan om je eigen creatie te maken! Wel één tip, als je de stof heel erg gaat bewerken, dan is het handiger om de stof eerst te bewerken en daarna op maat te knippen. Het zou jammer zijn als je stof door het bewerken gaat krimpen en je kussen er dan niet meer in past…

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam