Creatieve berichten over quilten

Gouden steken met de Bernina 770QE: project ‘Golden Steps’

Vanwege het 125 jarig jubileum van BERNINA, werk ik vaker met goud. Dat wil zeggen: goudkleurige stoffen, garens en versieringen. Grappig hoe je zo anders naar kleuren gaat kijken, als je een bepaalde kleur als basis neemt.

Gouden steken, is de titel van dit blogbericht, ‘Golden Steps’ heet dit project. Goud is de gemene deler hier, want niet alleen gebruik ik voor het middenvierkantje een goudkleurige stof, maar ook op de zwart/witte stroken die als ‘Courthouse Steps’ – een soort Log Cabin – op een sandwich genaaid worden, komen goudkleurige steken prachtig uit.

Wat is een ‘Courthouse Steps’? Dat is een variatie op een Log Cabin paper piecing patroon – een patchwork patroon, waarbij in het midden een ‘steen/haard’ gelegd wordt = het middenvierkantje, en daaromheen stroken die de balken van een Log Cabin (een blokhut, zoals de kolonisten oa. in de US gemaakt hebben vanaf de 19e eeuw, en vandaag de dag nog steeds gebouwd worden).


Bij een gewone Log Cabin worden de stroken/balken spiraalsgewijs rondom het middenvierkant genaaid, waarbij elke strook/balk de som is van de vorige, dus wordt alles steeds langer.


De variatie van de Courthouse Steps is dat je niet spiraalsgewijs werkt, maar tegenover elkaar, twee aan twee. Dit beeldt figuurlijk de trappen van een Courthouse = een gerechtsgebouw uit. Dit quiltblok was erg populair rond 1800, en nu weer helemaal terug.

Meestal werden deze blokken gemaakt met een contrast: licht en donker wisselen elkaar af. Ook al maak je steeds dezelfde blokken, je kunt dmv. het afwisselen van richting bij het neerleggen van de blokken hele leuke patronen krijgen. Dat zie je als je veel blokken gemaakt hebt, en er mee gaat ‘spelen’.


Wat heb je nodig om zo’n project te maken? Onderstaande materialen (zoals ik het bij mijn voorbeeld gebruikt heb) – de afmetingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid blokken die je wilt maken: ik heb een klein voorbeeld gemaakt, wat je zelf volledig kunt uitwerken, bv. voor een sprei.

Patroon van het blok, dat je net zoveel kunt herhalen als je wilt.
Zwart/witte stofjes, 10 stuks (mijn voorbeeld = 4 donkere, 4 medium en 2 lichte stofjes), of grijs/witte stofjes
Goudkleurige stof/Lamé
Vlieseline L11
Tussenvulling (100% bamboe)
Ecru (eerste) achterkant
Potlood/pen en liniaal
Goudkleurig machinegaren
DecoBob/Wonderfil ondergaren (goudgeel)
Topstitch naald 90/14
Bohin Glue pen
Mooie achterkant voor je totale project
En natuurlijk je naaimachine (bij mij is dat de B770QE) met siersteken

Het patroon kun je HIER downloaden: print het uit op 100%/ware grootte, om het formaat te krijgen waar we hier mee aan de slag gaan: 15x21cm z0nder naad (rechthoek, dichte lijn), en 17x23cm met naad (stippellijn). Controleer dat voordat je het patroon overneemt op Vlieseline L11.


Leg je patroon op een wit vlak of op een lichtbak, leg een stuk Vlieseline L11 dat groter is dan het patroon hier overheen, en neem met potlood/pen en liniaal de lijnen over (niet de getallen! Die zijn alleen om de werkvolgorde aan te geven). Teken de buitenste stippellijn (eindmaat van je blok) daadwerkelijk als stippellijn: de zijkanten van de laatste stroken moeten hier op of over vallen.

Leg het stuk Vlieseline L11 met de getekende lijnen op een sandwich van ecru stof met daarop tussenvulling. Deze sandwich/opstelling is je basis voor het maken van een Courthouse Steps blok.


Het middenvierkantje is 3 x 3 cm afgewerkte maat
: dat wil zeggen dat dát de maat is die je blijft zien. Om het stofje/goudkleurige Lamé te knippen, voeg je aan alle kanten naadtoeslag toe van 1 cm, zodat je een vierkantje van 5 x 5 cm gaat knippen. (Je mag ook 4 x 4 cm knippen, als je wat zuiniger wilt werken, kijk dan alleen wel uit dat de naadtoeslagen goed over de lijnen gelegd worden). Je kunt overigens zien dat ik ter hoogte van de ‘volgende’ naailijnen even een streepje heb gezet, om te zien waar de ‘volgende’ stroken stof genaaid moet worden, als handigheidje.


Leg dit stukje goudkleurige Lamé op het middenvierkantje van de sandwich (vakje no. 1). GEBRUIK GEEN SPELDEN! De gaatjes blijf je in de Lamé zien. Gebruik je Bohin Glue pen om tipjes (wateruitwasbare, tijdelijke) lijm op de NAADTOESLAGEN van de Lamé te zetten, zodat ze zonder spelden vast blijven zitten.


Snij/knip van alle stroken van de 10 printjes zwart/witte stoffen stroken van 5 cm – ook hierbij is de naadtoeslag ruim: LAAT DAT ZO. Je hebt dat nodig om makkelijk te kunnen werken. LET OP: je kunt de stroken die je voor de 4 buitenste nrs. wilt gebruiken (8, 9, 10, 11) eventueel beter iets breder snijden: dan heb je voldoende ‘ruimte’ om ze over de stippellijn te laten vallen.


Hierboven zie je het blok, waarbij de tinten als bij een originele Courthouse Steps neergelegd zijn.

Het maakt niet uit of je eerst zwarte stroken gaat gebruiken voor de blokken, of eerst de witte – je kunt het zelfs afwisselen. Bepaal zelf de volgorde, bv. van licht naar donker, of kijk naar één van de voorbeelden.


Omdat ik vier donkere zwarte stofjes heb, 4 medium zwarte en 2 witter stofjes, en ze op deze volgorde rondom het midden ga zetten, krijg ik in het midden donkere stroken bij elkaar, dan lichtere stroken en op de bovenkant van het blok twee witte stroken. Zo maak ik een aantal blokken.


Bij de volgende blokken draai ik de volgorde van zwarte en medium zwarte stoffen om, maar laat ik de witte stoffen op de uiteinden zitten (als laatste 2 stroken, nr. 10 en 11).


Je kunt zelf voor een andere opzet kiezen, door bv. met de lichte stoffen te beginnen, en dan naar buiten toe steeds donkerder.


Of juist iets omkeren: midden licht, maar naar buiten toe eerst donker, dan medium…

Als je net als ik maar 2 lichte stoffen hebt, krijg je een heel andere effect dan bij mijn gemaakte blokken. Zoveel variatie mogelijk.


En wil je de opzet toch een soort Log Cabin uiterlijk geven? Leg dan de kleuren gewoon anders…


De lapjes worden op de sandwich genaaid (net als bij het Crazy project). daarbij knip je een stukje van de eerste strook af voor lapje no. 2. Leg dat omgekeerd op de Lamé/het middenvierkantje, en naai het met een stiksteek vast. Om er voor te zorgen dat je op de juiste maat naait, is het verstandig om de naailijnen even iets door te tekenen dmv. een klein streepje (niet te dik, anders schijnt dit misschien door bij hele lichte stoffen).


Zet goudgaren als bovengaren op je machine, en DecoBob als ondergaren in een gele/bijpassende kleur. Het opnaaien van de stofjes kun je gewoon met het goudgaren doen, net als het maken van de siersteken: omdat alles op een stevige sandwich genaaid wordt blijft alles prima zitten. Dan hoef je niet steeds van garens te wisselen.


De eerste siersteken zijn gemaakt… wat een feestelijk effect!


Sla na het vastnaaien het lapje no. 3 naar de goede kant en zet er een of twee rijtje siersteken op, uiteraard met GOUDDRAAD (je kunt steeds hetzelfde goudkleurige machinegaren, of van soort/tint wisselen).


Werk per strook, naai ze vast, maak de siersteken af, voordat je naar de volgende strook gaat. Hier ligt de strook voor no. 4 al klaar.


Meer en meer stroken en siersteken…


Je kunt voor het opnaaien van de stoffen eventueel een naailijn op 0.5cm vanaf de zijkant van de strook tekenen, om deze zo exact op te kunnen naaien.


Dat is vooral bij de laatste vier stroken heel belangrijk: de zijrand van deze lapjes moet net iets óver de stippellijn van de eindmaat van de sandwich vallen, om het blok op een bepaalde maat af te kunnen snijden (17x23cm inclusief naden).


Maak net zoveel blokken als je wilt. Het aantal bepaalt hoeveel stof je nodig hebt, maar ook de manier van neerleggen van licht, medium en donker. Als je voor elk blok dezelfde opzet gebruikt, bv. zoals ik dit gedaan heb, dan zul je van de eerste twee zwarte stofjes maar heel weinig gebruiken, terwijl je van de stoffen die meer naar de buitenkant opgenaaid worden veel meer…


Afhankelijk van het aantal blokken dat je maakt, kies je – als je ze aan elkaar hebt gezet – voor een mooie achterkant. Kijk eventueel naar de afwerking van de Crazy Colors Mystery Quilt 2017 hoe je quiltblokken aan elkaar kunt zetten en zo’n quilt af kunt werken: deze werkwijze is hetzelfde.

En dan heb je je eigen ‘Golden Steps’, met prachtige goudkleurige steken. Veel plezier er mee!

Tot de volgende keer,

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 10 zwart/witte stofjes, 100% Bamboe tussenvulling, Bohin Glue Pen, DecoBob, ecru achterkantstof, goudkkeurige stof=Lamé, goudkleurig machinegaren, goudkleurig metaalgaren, liniaal, mooie achterkant, mooie achterkantstof eventueel xtra breed, Patroon van het blok, potlood of pen, topstitch naald 90/14, Vlieseline L11

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam