Creatieve berichten over naaien

T-Shirt met art panel naaien

In deze blog laat ik je zien hoe ik met mijn BERNINA 480 een T-shirt maak. Normaal is daar een lockmachine handig voor, maar de BERNINA 480 kan dit karweitje ook zo aan. 

T-Shirt met art panel naaien

Art panel van Polytex stoffen

Toen ik het art panel van Polytex stoffen zag, wist ik meteen dat ik van deze stof een t-shirt wilde gaan naaien. Je hebt ook nog keuze uit een afbeelding van Queen Elizabeth maar deze print vind ik kleurrijker en meer bij mij passen. knipmode

Model T-shirt

Ik heb eerst een model t-shirt uitgezocht. Ik vond er een in Knip Mode nr.2 van februari 2020 met een V hals. Van die V hals heb ik zelf een ronde hals gemaakt, dat vind ik persoonlijker mooier. Ik heb het T-shirt uitgetekend en eerst het voorpand op de stof gelegd. Ik heb het zo op de stof gelegd dat het art panel mooi in het midden zit en op een goede hoogte van het T-shirt zit.

T-Shirt met art panel naaien Toen het voorpand goed lag, heb ik voor het achterpand de stof dubbel gevouwen en deze ook netjes tegen de stofvouw aangelegd. Ook de mouw heb ik op de stof gelegd.

Daarna heb ik de 2 panden en mouw geknipt en heb ik de figuurnaden gespeld. 

T-Shirt met art panel naaien Met de BERNINA aan de slag

Wat heel prettig is dat ik mijn materialen altijd netjes bij de hand met de bijbehorende accessoirebox, die je met 4 magneten aan de achterkant van de machine is bevestigd. In deze box zijn alle naaivoetjes, spoeltjes, naalden en olie netjes bij elkaar opgeborgen.

Ook vind ik het heel fijn dat de BERNINA 480 een breed werkblad heeft. Dat naait echt heel prettig met zoveel ruimte. Bij het T-shirt heb ik als eerste de figuurnaden dichtgenaaid.

BERNINA B 480Na de figuurnaden heb ik de schoudernaden gespeld. Ik heb steek nummer 10 ingesteld op de BERNINA 480. Dit is de dubbele overlock, dan naai je de stof aan elkaar en werk je de naad ook meteen af. Deze steek is speciaal voor rekbare stoffen.  Ideaal dus voor mijn T-shirt.

Wat ik ook nog steeds een super knop op mijn BERNINA vind, is de draadafsnijder. Door deze knop aan het eind van je genaaide naad in te drukken, worden beide draden netjes afgeknipt. Ideaal!

De hals van het T-shirt

Nadat de schoudernaden genaaid en afgewerkt waren, ben ik begonnen met de hals.

Daar zag ik best wel een beetje tegenop. Ik heb een reep stof geknipt, de naden dichtgenaaid, de reep dubbel gevouwen en langs de hals gespeld.

T-Shirt met art panel naaien

Deze reep heb ik ook met steek 10 langs de halslijn genaaid. Ik heb tijdens het naaien de stof wel een beetje uitgerekt. Ik was blij verrast door het resultaat. In het midden van de achterpand naaide ik mijn eigen juf Sas logo. Een extra leuk detail als je zelf kleding maakt.

Na de hals ben ik met de mouwen aan de slag gegaan.

Toen één mouw in het shirt genaaid zat, heb ik in één keer de zijnaden en de naad van de mouw dicht gelockt met steek 10. Ik heb het T-shirt eerst gepast om te kijken of de mouw goed viel voordat ik de tweede mouw er in naaide. Ook met naaien blijft het zaak om goed en veel te blijven passen. Toen bleek dat het T-Shirt goed paste, heb ik ook de andere mouw erin gezet en de zijnaden en mouw dicht genaaid. T-Shirt met art panel naaien

De afwerking van het T-shirt

Als afwerking heb ik een dubbele zoom in mouwen en de onderkant gespeld en deze dicht genaaid. Fijn is dat je bijvoorbeeld voor de mouwen, je het grote werkblad van de BERNINA er af kunt halen en dan soepel de zoom in je mouw kunt naaien.

Nadat de mouwen en de onderkant gezoomd waren, was het T-shirt af. T-Shirt met art panel naaien met mijn BERNINA B480

Het resultaat van mijn art panel T-shirt

Helemaal blij ben ik met het resultaat van dit art panel shirt. Het is in de zomer een heerlijk shirt om op een korte broek te dragen maar ook nu staat het T-shirt al heel leuk met een dik vest er overheen. 

T-Shirt met art panel naaien met mijn BERNINA B480

Conclusie

Je kunt dus heel gemakkelijk een T-shirt op een BERNINA 480 naaien. Toegegeven, met een overlocker kun je je T-shirt natuurlijk een wat professionelere afwerking geven en doordat de machine de stof in één handeling naait, snijdt en afwerkt ben je ook nog iets sneller klaar!

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Juf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam