Creatieve berichten over naaien

“Granny square” tas

Voor een tijd terug kwam ik op de stoffenmarkt in Utrecht een leuke stof tegen die me erg deed denken aan de Granny squares die ik regelmatig haak. Ik vond het leuk om eens een tas te maken met iets anders dan de gehaakte Granny squares, dus ik heb deze stof meegenomen.
IMG_2795

Van internet haal ik een patroon voor het maken van een Granny square tas. In totaal heb je 24 vlakken nodig en in de tekening staat aangegeven waar je de zijnaden elkaar moet naaien.
IMG_2797

Op de lap stof markeer ik de vlakken volgens het patroon met een speld zodat ik me niet kan vergissen tijdens het knippen van de stof. Nu kan ik de stof gaan knippen met een naadtoeslag.
IMG_2796

Voor de voering en het zakje aan de binnenkant van de tas heb ik een contrasterende katoenen stof gekozen. Ik leg de geknipte Granny square stof op de stof voor de voering, met de verkeerde kanten op elkaar. Nu knip ik de voering zodat deze gelijk is aan de Granny square stof. De stof en de voering verstevig ik allebei met vlieseline.
IMG_2799

Voor het zakje gebruik ik een patroononderdeel van een andere tas.
IMG_2798

Om de zijnaad van de tas te naaien, speld ik de stof met de goede kanten op elkaar zoals in de tekening staat aangegeven. Dit doe ik ook bij de voeringstof. Nu kan ik de zijnaden doorstikken. Ik moet hierbij wel goed opletten dat de stof niet dubbel zit. Ik gebruik tijdens het doorstikken de kniehevel zodat ik met mijn handen de stof goed kan begeleiden.
IMG_2802

Ageeth heeft een paar dagen geleden een bericht geplaatst hoe je een scherpe punt kunt naaien. Ik gebruik een soortgelijke techniek voor de hoeken van de vlakken. Ageeth heeft als tip gegeven om 2 à 3 steekjes dwars op de punt te naaien met een kleinere steeklengte. Tijdens de opleiding heb ik geleerd om 1 dwarssteek te maken met dezelfde steeklengte.
IMG_2803

Nu naai ik het zakje op de voering. Ik stik eerst de driehoekjes enkel door. Hierna stik ik de zijkanten en de onderkant door met de goede kanten op elkaar. Ik laat een gat open om te kunnen keren. Dan stik ik de (bijna) middenlijn vast op de voeringstof. Het zakje waar de telefoon ingaat, leg ik recht en ik stik alles door.
IMG_2804

Voor deze tas heb ik kant en klare tashengsels gekocht. De hengsels naai ik op de buitenste stof met de hand vast.
IMG_2805

Ik kan nu de stof en de voering aan de bovenkant aan elkaar naaien. Hiervoor speld ik de twee tassen met de goede kant op elkaar. Ik laat een stuk van ongeveer vijf centimeter open zodat ik de tas kan keren.
IMG_2806

Bij het doorstikken gebruik ik weer dezelfde techniek voor het maken van scherpe punten. Dus 1 dwarssteek met dezelfde steeklengte. Nadat ik alles heb gestikt, knip ik de naden bij. Bij de punten die naar boven gaan, knip ik de punt van stof weg zoals in de foto staat. De punten die naar beneden gaan, knip ik in op de dwarssteek tot een paar draadjes voor de steek.
IMG_2807

Door het gat dat ik open heb gelaten, keer ik de tas. Nu ga ik de bovenkant nog doorstikken. Het gat dat ik had opgelaten, speld ik dicht. Op mijn spoel gebruik ik de kleur draad die bij mijn voering past en op de garenkloshouder gebruik ik de kleur draad die bij de Granny square stof past. Bij het doorstikken van de punten gebruik ik geen dwarssteek.
IMG_2808

En hier is het eindresultaat.
IMG_2809

Ik heb een kant-en-klare stof gekozen, maar je kan natuurlijk ook zelf van verschillende stoffen vierkanten aan elkaar naaien. Wat mij ook erg leuk lijkt, is om een aantal vierkanten te versieren met bijvoorbeeld een borduurwerkje. De vierkanten op de stof die ik gebruikt heb, zijn ongeveer 12×12 cm.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • ggroenevelt

    Super leuke tas Ellen,
    Je zou ook je proefjes die je maakt van steken of borduurseltjes ervoor kunnen gebruiken. Leuk idee.
    Groetjes Gerda

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam