Creatieve berichten over quilten

Oeps, repareren van een knipje in je quilttop, hoe doe ik dat?

Hoi Iedereen,

Dit keer heb ik weer wat  tipjes voor jullie.

Zoals, wat kan je doen als je kattenharen op je quilt hebt, want die lieverdjes weten altijd weer een plekje op je quilt te veroveren. Ik weet dat er van die mooie rollertjes bestaan, maar als de quilt gequilt is en de haartjes zitten in je quilt vastgequilt, dan is het een beetje moeilijk om ze er met een rollertje af te krijgen. Ik gebruik altijd de brede tape en die doe ik met de plakrand buiten om mijn hand. Daarmee rol ik dan op en neer, zodat je de hele omtrek van de tape kunt gebruiken. Je kan er een flink stuk mee ontharen. Wanneer je merkt dat de tape geen haartjes meer van de quilt haalt, neem je gewoon een nieuw stukje tape.

IMG_7559

Ik ben trouwens rechts hoor, daarom is het met links is het zo lastig een foto maken 😉

Mijn quiltwerk verspreid ik zo gelijkmatig over de hele quilt, soms moest ik een beetje reizen om naar het volgende punt te komen. Hier reis ik vliegensvlug met mijn BSR  (klik op bsr voor het filmpje) met een lusjes patroon naar de volgende vlieger zodat ik daar buitenom en binnenin kan quilten om de vlieger te stabiliseren. De gelijke verdeling is om te voorkomen dat er hangplekken in de quilt komen, die er uit zien als theezakjes in je quilt, dat vind ik altijd zonde. Het zwarte vlakje in de vlieger had ik ook nog met een patroontje kunnen vullen, maar dat haalde de rust van het egale zwarte vlakje weg, dus heb ik ze zonder patroon gelaten.

IMG_7563

Soms als er zo veel te quilten is, raak je een beetje het overzicht kwijt. Als de achterkantstof van je quilt niet te druk is, kan je daar dus even controleren of alles gequilt is. Kijk maar eens rechts onderin de foto hieronder. Ik zag daardoor dat ik een stukje had overgeslagen.

IMG_7565

Toen ging het opeens een beetje fout, ik probeer altijd heel voorzichtig te zijn met het afknippen van overgebleven draadjes als de quilttop klaar is, maar toch ben ik soms ietsjes te enthousiast. In dit geval was het midden al gequilt, maar voor het patroon dat ik aan de rand toe te voegen, wilde ik even de draadjes van de rand weghalen en hops…

IMG_7572

Oeps en wat een groot gat er in!

Maar dat is goed te repareren. Doe een stukje van dezelfde stof onder het gat en doe daar wat textiellijm of Fray Check op. Zonde is zo’n gat er in wel, maar het voordeel is dat ik nu met jullie de oplossing kan delen.

IMG_7573

Even repareren, fase 1

Druk het aan en laat het even goed drogen.

IMG_7574

Goed aanduwen, fase 2

Na het quilten ziet het er dan vervolgens zo uit. Ideaal zou zijn dat er meer over het gerepareerde gaatje gequilt zou worden, bijvoorbeeld omdat er een bloem wordt gequilt met veel lijntjes, maar in dit geval liet het patroon het niet toe. Een voordeel is dat de quilt nog recht afgesneden moet worden en dat de bies voor het grootste gedeelte over de reparatie heen komt en dan zal het amper meer terug te vinden zijn.

IMG_7576

Gequilt bijna niets meer van te zien.

Voor het netjes aftekenen van deze strepen gebruik ik overigens een quiltmal ofwel Shape Cut van June Tailor . Heel handig, je kan er mee aftekenen, maar ook smalle stroken mee snijden.

IMG_7570

Alles mooi aftekenen, niet alles kan uit de vrije hand gequilt worden.

Door van buiten naar binnen af te tekenen en in het midden de lijntjes soms een beetje te smokkelen met de afstand van de lijnen worden de hoekjes ook netjes. Daar houd ik de afstand precies hetzelfde zodat het er netjes uitziet. Op de foto lijkt het niet helemaal precies doordat de witte lijntjes een beetje verder door lopen, maar het patroon loopt wel goed door. Een beetje snel getekend! Het maken van een nieuwe foto is niet heel makkelijk nu, want het quiltje is in Nederland en ik ben in Italië.

IMG_20160120_154601 detail

In de hoekjes het patroon precies door laten lopen.

Wil je ook de tips over het rollertje lezen, klik dan hier het leuke stukje van Ageeth.

Voor wie het nog niet weet, over een weekje ga ik weer naar Nederland om allerhande workshops te geven, bijvoorbeeld een workshop over patchen en quilten op de Bernina B7 en B8. Maar ook meerdere malen de workshop machine quilten voor beginners èn ook een erg leerzame workshop is machinaal trapunto, waar ik zelfs een kleine lezing over de geschiedenis van Trapunto bij geef. Altijd weer spannend iets nieuws doen, maar de geschiedenis is zo bijzonder, dat het mooi is er wat over te kunnen vertellen. Hier en hier  kunnen jullie daar meer informatie over vinden.

Voor nu Quilty Greets, BABETTE.
Volg mij ook via of via.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam