Creatieve berichten over naaien

Een rok met bladeren voor Leafeon – deel 1

Mijn Leafeon cosplay heeft als thema ‘bos’. Het leek me daarom heel leuk om een rok van bladeren te maken! Natuurlijk geen echte bladeren, maar bladeren van textiel.

Op de markt vond ik een te gek meubelstof in de kleur die ik wilde voor de rok. Dit kocht ik dus meteen! Voor de voering zocht ik een lichtgroene taft uit die ik nog had liggen in mijn stoffenkast.

Ik maakte eerst een patroon van papier voor de verschillende maten bladeren voor de rok. Daarna knipte ik deze uit de meubelstof en uit de taft. Ik wilde er ‘3D’ nerven in gaan naaien. Hiervoor maakte ik kleine vouwtjes waar ik de nerven wilde hebben en zette hier spelden in.Hier zie je nog een close up van een ‘nerf’.

Ik gebruikte mijn BERNINA 330 naaimachine en de boventransportvoet nr 50 zodat het stof niet zou verschuiven en stikte over de lijnen waar ik de pelden had gezet. Na het stikken van de nerven, was dit het resultaat. Opstaande lijnen! Precies wat ik wilde. 

Nu had ik nog een dikkere nerf nodig in het midden van het blad. Om deze extra dikte te krijgen, legte ik een koord aan de binnenkant van het blad.

Dan vouwde ik het dubbel en zette het koord vast met spelden.

Hier stikte ik dan weer overheen, zodat het koord werd ‘gevangen’ in het stof. Om ervoor te zorgen dat de stoflagen onderling niet zouden verschuiven, gebruikte ik weer de boventransportvoet.

En voila! Een mooie dikkere middennerf!

Om het blad af te werken, kon ik nu de voering er tegenaan gaan naaien. Ik legde de voorkant en de voering tegen elkaar aan met de goede kant tegen elkaar. Ik spelde het rondom af en tekende de lijn die ik wilde stikken. 

Nadat ik over de getekende lijn had gestikt keerde ik het blad om.

De buitenkant van de rok is van het mooie meubelstof, met de genaaide 3D nerven. En de binnenkant is van het lichtgroene taft!

Nu nog een beetje strijken zodat het wat mooier plat zou blijven liggen en het proces herhalen voor al de andere bladeren voor de rok! En om het af te werken nog een tailleband toevoegen, maar daarover lees je meer in de volgende blog!

 

Ps. Op onderstaande foto zie je het complete kostuum! De schaduwen op de rok heb ik gemaakt door het gebruik van bruine acrylverf. Hiermee heb ik schaduwen geschilderd op het stof. Dit geeft echt een mooi effect en brengt de bladeren tot leven!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: meubelstof, taft
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam