Creatieve berichten over naaien

Eerste ervaringen en gratis patroon voor een gymtas

Dit blog gaat over de eerste ervaringen met BERNINA 480 en hoe je een gave gymtas maakt, mijn eerste blog als blogger bij BERNINA. Er gaat in ieder geval een wereld voor me open op naaimachinegebied. Na jaren lang op een oud beestje genaaid te hebben, mag ik nu aan de slag met de BERNINA 480.

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

De beelden van de unboxing van de BERNINA 480 vind je in de maandvlog van mei van juf Sas. Wat een naaimachine en wat een mogelijkheden. Ik had thuis al een beetje getest, knopjes gedrukt en gekeken wat de machine deed en vooral niet deed. In het pedaal kreeg ik niet echt de gang maar na even googelen ontdekte ik daar daar een handig schuifje voor op de naaimachine zit.

Uitleg in Breda bij BERNINA

Gelukkig kreeg ik nog een extra prive uitleg van Diane bij BERNINA in Breda. Diane liet me allerlei mogelijkheden van de BERNINA 480 zien, ook hoe ik de grijper eruit kan halen en ook er weer in kan zetten. Het werd me duidelijk hoe je steken instelt, dat je niet eens een pedaal nodig hebt om te naaien, het gemak van de afhechtknop, een knoopsgat maken en ga zo maar door.

De kniehevel/Free Hand System (FHS)

Diane moest erg lachen om mijn woordkeuze toen ik vroeg wat je nu precies met de bijgeleverde hengel moest doen. De hengel is dus de kniehevel en die is erg handig als je je voetje omhoog wilt doen en beide handen op de stof wilt houden. Je bedient dan het voetje met je knie. Vol met nieuwe indrukken en genoeg inspiratie ging ik naar huis. Het beste advies van Diane, ga gewoon aan de slag, aldoende leer je en dat is natuurlijk zo. Ik had nog wat verstelklusjes zoals een losse riem van een jurk en een jumpsuit die ik korter wilde maken. Voor de jumpsuit probeerde ik de tricotsteek nr. 14, de zichtbare zoom, uit en ik probeerde eens te naaien zonder pedaal. Best spannend moet ik zeggen maar het lukte. Klusjes geklaard, dat kon weer van mijn to-do list.

Project gymtas

Een echt project waarin ik van alles op de machine kon proberen, dat leuk me wel leuk als eerste blog. Het idee om een persoonlijke (gym)tas voor kleindochter Noa te maken voor het nieuwe schooljaar kwam al snel bij me op. Ik wilde aan de slag met speciale siersteken en ook letters. Ik had nog genoeg gebleekt katoen liggen dus mijn eerste project was geboren. Met dit project kon ik al mijn hobby’s van juf Sas combineren, tekenen, naaien en haken.

tekening meisje

Aan de slag met de gymtas

Vol goede moed ging ik aan de slag maar de machine kreeg ik niet aan de praat. Spoeldraad vervangen, ander garen, gekeken of het goed in geregen was, maar dat klopte allemaal. De grijper…ja die was er ook, al snel had ik hem eruit en er zat inderdaad een vuiltje tussen dus dat was het probleem. Opgelucht wilde ik de grijper terug plaatsen en ik probeerde van alles, was het nou 10 voor 2 of 10 voor 4. Het wilde me niet lukken en na flink ploeteren ben ik eerst maar af gaan koelen. Ik kon het niet uitstaan dat het me niet lukte. Na rustig naar de grijper te kijken en naar verschillende filmpjes bekeken te hebben, snapte ik het en op 10 voor 4 klikte de grijper vast. Het nieuwe project kon van start. 

Hier in korte stappen hoe ik deze (gym)tas heb gemaakt

Wat heb je nodig:

 • stuk gebleekt katoen (4 x een stuk van 30 x 40 cm)
 • restjes stof
 • garen
 • borduurgaren (gekocht bij de Action)
 • 1 kleur dun katoen
 • 3 kleuren dik katoen
 • stopnaald
 • haaknaald 3
 • haaknaald 4
 • pompon maker 
 • rouge of pastelkrijt met een kwastje
 • tekening van poppetje (klik hier voor de: gratis download van het patroon)

Wat moet je doen:

 • Knip 4x een stuk van 30 x 40 uit gebleekt katoen. Ik ben best makkelijk en ik had nog een schildersdoek van 30×40 liggen dus dat heb ik gebruikt om uit te knippen. Dit scheelde me weer uittekenen.
 • Teken op het katoen de contouren van het poppetje waar je haar wilt hebben op de tas.
 • Het rokje en het blouse knip je uit papier en uit de restjes stof.
 • Het rokje naai je met de verkeerde kanten dubbel aan elkaar, laat de bovenkant open.
 • Keer het rokje en naai het op de tas.
 • De contouren van het poppetje naai je met de drievoudige rechte steek nr. 6 op de stof. Tip: Zet het pedaal heel langzaam want dit is best een secuur werkje.
 • Borduur met borduurgaren de haren, de ogen en de schoenen van het poppetje.

De blouse met lange mouwen naaide ik dubbel maar ik kreeg de mouwen niet gekeerd dus bracht ik plan B in werking. De blouse werd een t-shirt en dan gehaakt. Mocht je niet kunnen haken, ik heb ook een heel duidelijk filmpje met uitleg hoe je kan leren haken. Je kan het shirtje natuurlijk ook van stof maken

Haakpatroon van het shirtje :

Start met 8 lossen, start bij iedere toer met een keerlosse

 • Toer 1 t/m 9:  haak 8 vasten 
 • Toer 10: meerder aan begin en eind 1 vaste, totaal 10 vasten
 • Toer 11: meerder aan begin en eind 1 vaste, totaal 12 vasten
 • Toer 12: meerder aan begin en eind 2 vasten, totaal 16 vasten
 • Toer 13: haak 16 vasten 
 • Toer 14: minderen aan begin en eind 1 vaste door 2 vasten samen te haken, totaal 14 vasten
 • Toer 15: minderen aan begin en eind 1 vaste door 2 vasten samen te haken, totaal 12 vasten

Vervolg van het patroon

Het gehaakte shirtje naaide ik op de gymtas vast. Het shirtje valt over de open bovenkant van het rokje heen. De staartje van de dubbel geborduurde haren zette ik met de naaimachine goed vast en knipte ik door. Met de bloemetjes steek nr. 102 versierde ik de tas en met de blokletters ontwierp ik de zin: Deze tas is van Noa Wessels. Zo handig dat je kunt kiezen uit verschillende soorten lettertypes. In het menu kun je ook selecteren op hoofdletters en kleine letters en diverse verschillende tekens.Ik naaide eerst een proef van mijn zin in de binnenkant van de tas om te kijken hoe de letters uitvielen en daar was ik heel tevreden mee. De zin heb ik nog een keer op de voorkant van de tas genaaid. Met de pomponmaker maakte ik met dik katoen 6 grote en 3 kleine pompons. De kleine pompons naaide ik met een stopnaald op de tas. Nu lijkt het net of het poppetje ze in de lucht gooit.

Hoe haak je een koord?

Nu alles op de voorkant van de tas af was, kon de tas in elkaar gezet worden. Ik had hiervoor nog wel koord nodig en dat haakte ik in verschillende diktes.

Twee kleine koordjes van dun katoen, ongeveer 8 cm lang en 2 lange koorden van dik katoen. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je heel makkelijk zelf een koord kunt haken.

Hoe verwerk je het koord?

De twee dunne koorden heb ik naar binnen bij de hoeken van de buitentas gespeld. Ik naaide nog een keer extra stevig de koordjes aan de uiteinden vast en legde de goede kanten van de tas op elkaar en naaide de tas dicht met een rechte steek. Ongeveer 5 cm van de bovenkant liet ik open. De binnentas naaide ik ook op deze manier aan elkaar.

De gymtas aan elkaar naaien

De zijkant van beide tassen stikte ik door. Ik stopte de binnentas in de buitentas en de bovenkanten vouwde ik netjes naar binnen en zette ik vast met spelden en naaide beide bovenkanten van de tas dicht.

Twee centimeter onder de bovenste naad naaide ik nog een naad, zo ontstaat er een tunnel voor het koord. Bij de lussen aan de onderkant heb ik een pompon vastgenaaid. Op deze manier zette ik meteen de buiten en de binnentas aan elkaar vast.

De twee dikkere gehaakte koorden heb ik door de tunnel geregen. Ik heb voor de dikkere koorden 2 verschillende kleuren genomen dat is lekker vrolijk. Je moet beide koorden door de kleine lus aan de onderkant rijgen. Naai aan beide uiteinden van de koorden een pompon met een stopnaald vast. Met een kwastje verf je met wat rouge of pastelkrijt de wangetjes op het poppetje en dan is je vrolijke gepersonaliseerde (gym)tas klaar!

Conclusie:

Met dit project op mijn nieuwe BERNINA 480 heb ik veel geleerd. De machine krijg ik steeds meer door. Ik vind het heel fijn om de afhechtknop te gebruiken en bij sommige delen durf ik zelfs zonder pedaal te werken. Is het project helemaal perfect…nee dat is het niet. Het gehaakte shirtje zit een beetje scheef genaaid. Ik denk niet dat Noa daar iets van zal merken, dat is meer mijn eigen gevoel. Ben ik trots op dit project voor mijn eerste blog, heel zeker en dat is het enige dat telt!

Vlog van mijn eerste blog:

Om mijn avonturen en het proces niet alleen te lezen maar ook mee te beleven, bekijk onderstaande film.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam