Creatieve berichten over naaien

Een rok voor Lady Loki

Allereerst natuurlijk een gelukkig nieuwjaar voor iedereen! Ik hoop dat 2017 heel mooi (en creatief!) zal worden! Met zo veel mogelijk leuke naaiprojecten 🙂

Om het jaar af te sluiten heb ik nog een mooie rok gemaakt voor bij mijn Lady Loki kostuum. Ik had al een rok bij het kostuum maar toen ik deze stof tegenkwam kon ik het niet laten om een nieuwe te maken. In het harnas van mijn Lady Loki kostuum zitten veel Keltische ornamenten verwerkt. Dit wilde ik ook terug laten komen in de rok. Een applicatie leek me hiervoor heel geschikt.

Als eerste heb ik mijn ontwerp voor de applicatie uit het stof (taft) geknipt.

1 patroon k

Zoals je ziet zit er al een ‘kreukel’ in het stof. In het stof van de rok zit ook een kreukel dus dit vond ik wel mooi bij elkaar passen. Ik legde de onderdelen op het voorpand van de rok, waar ik ze wilde hebben. Ik speldde ze op de juiste plek vast. Het stof van de rok is een heel apart stofje dat bestaat uit een onderlaag van taft en een bovenlaag van tule waar een bloemenmotiefje overheen is geborduurd. Het is dus van 2 kanten mooi!

2 op rok gespeld k

Omdat ik de applicatie mooi wilde vastnaaien was het belangrijk dat het tijdens het naaien goed op zijn plaats zou blijven zitten. Hiervoor gebruikte ik Prittstift. Ja, gewoon de ‘goeie ouwe’ lijmstift! Hiermee plakte ik de applicatie vast op de rok.

3 stiekem met pritstift k

De lijm droogt snel en ik kon dus ook al snel beginnen met het vastnaaien van de applicaties. Hiervoor koos ik het antislip voetje nummer 52 en stelde ik mijn BERNINA 330 in op een smalle, korte zigzagsteek. Perfect voor applicaties!

4 applicatie k

Ik koos een garen dat qua kleur mooi bij de applicaties pastte. En zo zag het voorpand van de rok er uit met de Keltische symbolen als applicaties!

5 applicatie klaar k

Daarna kon het in elkaar zetten van de rok beginnen. Eerst naaide ik de panden aan elkaar met een stiksteek.

6 naden stikken k

En om het stof tegen rafelen te beschermen lockte ik de naden nog eens netjes met mijn BERNINA 800DL overlocker.

7 naden locken k

De tailleband voor de rok maakte ik van hetzelfde stof dat ik ook voor de applicaties gebruikte. Dat zorgde voor een mooie samenhang! Eerst spelde ik de band vast aan de bovenkant van de rok en daarna stikte ik deze vast. Daarna streek ik de naad plat en stikte ik hier nog overheen voor extra stevigheid.

8 band spelden k

De zoom van de rok vouwde ik dubbel om naar binnen en naaide ik met een stiksteek dicht. Op deze foto is ook te zien hoe de zijnaden er aan de binnenkant van de rok uit zien.

9 zoom spelden k

Als laatste nog een rits er in, en de rok was klaar! Hij wordt gedragen over een lange petticoat om wat meer volume te creëren. Op deze foto zit de petticoat er nog niet onder.

10 resultaat k

Een leuk laatste naaiproject van 2016!

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam