Creatieve berichten over naaien

Jurkje voor Xayah cosplay – rokje

Het karakter  Xayah heeft een vrij ingewikkeld jurkje. Het heeft allerlei laagjes en het was dus een heel karwei om het patroon te maken.

Ik begon met het uitknippen van de panelen voor het rokje. Ik gebruikte een soort ‘gecoate’ stretch denim. Een erg gaaf stofje!

Eerst naaide ik alle naden met behulp van mijn BERNINA 330 naaimachine.

1 eerste naden

Vervolgens vouwde ik de naden open en stikte ik ze door aan beide kanten van de naad. Dit stof rafelt helemaal niet dus ik hoefde het niet af te locken. Op onderstaande foto zie je het verschil tussen de buitenkant (rood) en binnenkant (zwart) van het rokje.

2 doorstikken

Voordat ik de voering toevoegde heb ik nog een wit koord door de rok geregen. Om de gaten te maken gebruikte ik een gatentang.

3 touwtjes geregen

Xayah’s rokje heeft een aantal lagen die over elkaar heen vallen. Ik heb het patroon zo getekend dat de laagjes steeds een beetje wijder worden naar onder zodat het wat meer volume krijgt.  Voor elke laag knipte ik het 1 keer uit het denimstof en 1 keer uit de voering. Dit naaide ik aan de onderkant vast en ik maakte kleine knipjes in de naadtoeslag. Hierdoor ziet de rand er mooier uit wanneer het onderdeel binnenstebuiten gekeerd is.

7 naad inknippen

Zoals je zit is de rand mooi rond. Dit komt dus door de knipjes in het stof! Ik heb de rand nog eens doorgestikt zodat deze mooi plat blijft liggen en omdat het er gewoon mooi uitziet met een extra naadje.

Aan de bovenkant werkte ik de rand af met de lockmachine BERNINA L450. Hierdoor zit de voering meteen aan het buitenstofje vast en is het meteen netjes afgewerkt.

8 gevoerde laagjes

Op die manier heb ik de andere laagjes ook gemaakt. Zo bij elkaar ziet het er best grappig uit. Dit moest nog allemaal aan het basisrokje genaaid worden.

9 laagjes

Met een stiksteek naaide ik de laagjes aan het basisrokje vast. Het was nog even puzzelen om alles op de goede plek te krijgen zodat de laagjes allemaal keurig overlappen.

10 laagjes vastnaaien

Met alle laagjes vastgenaaid zag het rokje er nu zo uit!

11 laagjes vastgezet

Nu moest ik nog een voering toevoegen aan het basisrokje. Ik knipte de panelen uit het voeringstof en stikte ze vast.

4 voering naad

Omdat het voeringstof erg rafelt werkte ik alle naden af met de lockmachine.

6 gelockte voering

Ik naaide de voering aan de onderkant van de rok vast (goede kanten op elkaar). Toen maakte ik weer knipjes in de naadtoeslag en keerde het om. Ook hier weer stikte in de rand nog eens door om het mooi plat te laten liggen. De bovenkant van de voering heb ik laterna pas vastgezet, met de hand, toen het hele jurkje in elkaar zat en ik het kon passen.

Hier zie je dat de laagjes mooi gevoerd zijn. En op deze foto zit het topje ook al aan de rok vast. Hier komt nog een aparte blogpost over 😉

12 onder de laagjes spieken

En zo ziet het hele jurkje er uit!

13 jurkje af

Ik heb nog geen foto van het kostuum waar het hele jurkje op staat, dus voorlopig moeten jullie het nog hiermee doen:

Xayah portret web

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: denim, koord, voeringstof
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam