Creatieve berichten over quilten

Werk in uitvoering deel 1.

Een kijkje in de keuken bij het maken van de quilt “freedom from want” of “vrijwaring van gebrek” in het nederlands. Dit is de derde in de serie “vrijheid” en gebaseerd op de “four freedoms” zoals die indertijd door de Amerikaanse president Roosevelt in januari 1941 in zijn toespraak werden benoemd.

Als eerste heb ik diverse schetsen gemaakt van kinderen met de ondervoedingziekte kwashiorkor. Vrijwaring van gebrek associeer ik met gebrek aan voeding, schoon drinkwater en een dak boven je hoofd. Dat deed mij direct denken aan de eerste foto’s en televisiebeelden van de hongersnood in Biafra. Voor het eerst kreeg hongersnood een beeld en dat heeft denk ik op vele mensen een enorme indruk gemaakt.

Daarna heb ik diverse lappen stof geverfd in kleuren van verdroogde gewassen. Deze zijn gerangschikt op een ondergrond van katoen met een dunne vulling.

 

 

Op deze ondergrond worden losse stukken organza, geverfde cotton scrim en geverfd polyestervlies gelegd.

Nu wordt eerst alles machinaal doorgequilt uit de vrije hand met de BSR-voet met de schaal. Door deze schaalvoet te gebruiken, blijft U niet  steeds haken achter de randen van de los opgelegde stukken organza en vlies. Wil een stuk losse stof er toch niet onder glijden, dan is het ideaal dat deze machine een kniehevel heeft. Handen vrij, een naald die in de stof staat en een voet die iets omhoog gaat, zodat U het opstaande stukje stof er veilig onder kunt duwen. Meestal werk ik met de BSR-voet in de modus 2 stand. De naaivoet reageert op de beweging van de stof en je hebt geen gaspedaal nodig. Zeker als je grote delen moet quilten, werkt dit heel plezierig.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam